Svet

Troje španskih turista ubijeno u napadu u Avganistanu

Talibanska vlada snažno osuđuje ovaj zločin
Troje španskih turista ubijeno u napadu u AvganistanuGetty © Marcus Yam / Contributor

Španska vlada je saopštila da su naoružani napadači ubili trojicu španskih turista u gradu Bamijanu u centralnom Avganistanu. Avganistanski zvaničnici rekli su da je ubijen i jedan državljanin Avganistana, dok su još četiri stranca i tri Avganistanca povređena.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, ali je portparol avganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova Abdul Mateen Kani rekao da su četiri osobe uhapšene.

Kani je u saopštenju naveo da talibanska vlada "snažno osuđuje ovaj zločin, izražava duboko saučešće porodicama žrtava i uverava da će svi zločinci biti pronađeni i kažnjeni".

Španski premijer Pedro Sančez naveo je u objavi na društvenim mrežama da je "preneražen vestima o ubistvu španskih turista u Avganistanu".

Izražavajući saučešće porodicama i prijateljima žrtava, on je rekao da pomno prati situaciju i obećao je konzularnu podršku.

Najmanje jedan španski državljanin je među povređenima, saopštilo je špansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Planinski Bamijan je dom svetske baštine Uneska, a tamo se nalaze ostaci dve džinovske statue Bude koje su digli u vazduh talibani tokom njihove prethodne vladavine 2001. godine.

Od ponovnog preuzimanja vlasti u Avganistanu 2021. talibani su obećali da će povratiti bezbednost u zemlji i ohrabriti mali, ali rastući broj turista koji dolaze u zemlju. Talibanska vlada prodaje karte za pristup mestu na kom se nalaze ostaci statua Bude.

Iako je građanski rat u zemlji okončan preuzimanjem vlasti od strane talibana, Islamska država je izvršila više napada na talibane, a u nekim oblastima podignuta je i pobuna protiv talibana.

image