Magazin

Volite čistu kuću, ali ne volite da čistite - evo saveta za vas

Svako voli čist i prijatan dom, ali mukotrpni sati ribanja i sređivanja stvari mnoge odbija od ove obaveze. Postoji nekoliko praktičnih načina da se nivo čistoće održava bez previše napora.
Volite čistu kuću, ali ne volite da čistite - evo saveta za vas© Pexels/Karolina Grabowska

Nekima je čišćenje terapeutska aktivnost, ali neki je izbegavaju kad god mogu. Jasno je da, pored drugih svakodnevnih obaveza, razmišljanje o izgledu kuće nije svakome prioritet. Ipak, ne postoji osoba koja ne uživa u čistoj okolini. Uvođenje novih navika koje ne remete svakodnevni raspored može biti pravo rešenje za održavanje sređenog i čistog životnog prostora.

Malo po malo

Nered i prljavština nastaju kada se jedan ili više delova kuće zapostave. Kako do toga ne bi došlo, važno je održavati određeni, minimalni nivo čistoće. Na primer, stolica na kojoj se ostavlja odeća koja se ''može ponovo obući'' može biti prazna, tako što će u ormaru postojati deo za ovakve odevne komade u koji će se oni odmah ubaciti. Drugi primer može biti ispiranje posuđa odmah nakon jela, kako bi pravo pranje kasnije bilo brže i lakše. U zavisnosti od svačijih navika, ovakva vrsta održavanja će biti drugačija, ali sigurno ne oduzima mnogo vremena u toku dana.

Sve ima svoje mesto

Razlika u izgledu doma postane neverovatna kada se razvija navika vraćanja stvari na njihovo mesto. Jedan od primera kada se stvariu ne vračaju na svoje mesto je biranje odeće za dan, ili šminkanje za izlazak - soba najčešće postane neuredna, jer stvari koje se odbace ostanu na krevetu, stolu, stolici... Zbog toga je važno imati određeno mesto za svaki predmet u kući i poštovati ga.

Čišćenje tokom kuvanja

Umesto korišćenje telefona, ''brzo'' sređivanje manjih delova kuće dok se kuva hrana je dobra prilika za maksimalnu produktivnost. Možda će čak biti i lakše, jer su telo i um ''budni'' prilikom koncentracije na kuvanje. Sigurno postoji nekoliko stvari koje se mogu vratiti na mesto dok se čeka da provri voda, skuva sos, zagreje rerna...

Hedonističko sređivanje

Mnogi se osećaju kao da je uređivanje doma vrsta kazne, ali čak i najdosadniji poslovi mogu postati zabavni. Puštanje omiljene muzike uvek pomaže. Pored toga, ispijanje kafe, vina ili čak pozivanje prijatelja na veliku, zajedničku akciju čišćenja može pretvoriti ovu obavezu u lepo iskustvo. Pronalaženje lepote u malim stvarima će sigurno poboljšati pogled na ''monotone'' rutine.

image