Magazin

Zbog čega grb Karađorđevića krasi čuvene Kartije juvelirnice

Odnos juvelirske kuće Kartije sa srpskom Kraljevskom porodicom Karađorđević i ruskom carskom dinastijom Romanov dug je nekoliko stotina godina, a luksuzni brend nakita koji je danas među najskupljim i najpopularnijim u svetu, podršku koju je dobio na samom početku nikada nije zaboravio - štaviše, širom sveta na fasadama oko ulaznih vrata i danas stoje grbovi dveju uticajnih vladarskih porodica.
Zbog čega grb Karađorđevića krasi čuvene Kartije juvelirnice© Youtube / SAT NA RUCI II

Luj-Franusa Kartije imao je samo 29 godina kada je počeo da se bavi juvelirskim poslom, ali ga njegove "mlađane" godine nisu sprečile da jako brzo postane jedan od najuticajnijih zanatlija toga doba, kao i rado viđen gost u kraljevskim i carskim domovima širom Evrope. Najveći uticaj na njegovu slavu širom sveta imala je poslednja francuska carica, Eugenija, supruga Napoleona III, koji je bio svojevrsni "trendseter" svog vremena. Pošto su kraljevske dinastije često delile i porodične veze, topli odnosi sa francuskim i britanskim monarsima približili su Luja Kartijea i ruskoj carskoj porodici Romanov, a kasnije i srpskoj Kraljevskoj dinastiji Karađorđević.

Kraljevska dinastija Karađorđević je bila druga uticajna vladarska porodica koja je podržala Kartije

Prijateljstvo kralja Aleksandra Karađorđevića i cara Nikolaja II pored mnogih zajedničkih tema, bilo je zasnovano i na ljubavi prema nakitu, a ruski imperator je svoju opčinjenost čuvenom juvelirskom kućom veoma brzo preneo i dinastiji Karađorđević, koja je ubrzo postala druga uticajna vladarska porodica koja je podržala Kartije.

Nakon toga, Kartije je postao ovlašćeni dvorski liferant porodice Karađorđević, koji je imao tu privilegiju da snabdeva i obavlja određene poslove za Kraljevsku porodicu, odnosno izrađivao nakit za njene članove, a među najčuvenijim remek delima ovog juvelira bila je i dijadema kraljice Marije, koju joj je darovao kralj Aleksandar. Za dobijanje ovog statusa Kartije je morao da odgovara određenim kriterijumima koje je propisivala Kraljevska porodica, a koji su jasno i nevodsmisleno morali da oslikavaju izvanrednost u poslovanju i ni na koji način ne kompromituju dinastiju za koju su izrađivali nakit.

"Ispunivši te uslove i prošavši skrutinijum, Kartije je dobio pravo da istakne grb dinastije Karađorđević", pojasnio je Dragomir Acović, član Krunskog veća Kraljevske porodice Karađorđević i predsedavajući Krunskog saveta Kraljevskog doma Karađorđevića.

Kako saradnja Kartijea sa Kraljevskom porodicom nije bila stvar funkcionisanja države, već administracije dvora, u komercijalnoj propagandi se koristio dinastički grb Karađorđevića koji je bio u zvaničnoj upotrebi u periodu od 1903. do 1919. godine, za vreme vladavine Petra I Karađorđevića, a zahvaljujući Kartijeu, duh srpske Kraljevske porodice živi širom sveta, na najprestižnijim lokacijama, i dan danas.

Ljubav prema Kartijeu Karađorđevićima su preneli Romanovi

Pokrovitelji kuće Kartije na ruskom dvoru bili su supruga velikog kneza Vladimira, velika kneginja Marija Pavlovna i carica Marija Fjodorovna, a među najistaknutijim predmetima koje je renomirana juvelirska kuća izradila za Romanove je tijara sa rubinima, dijamantima i centralni Boharneov rubin od 5,22 karata, kao i kratka biserna ogrlica sa dva dijamantska orla, koja je bila izložena u Mesonovom butiku u ulici Rue de la Paix pre nego što je poslata u Sankt Peterburg.

Još jedan kultni ukras među mnogima koje je Kartije stvorio za Romanove bila je svadbena dijadema princeze Irine, supruge Feliksa Jusupova, napravljena od gorskog kristala i optočena dijamantima, na kojoj se naizmenično smenjuju cvetni i geometrijski motivi.

image