Jednostavno do lepog slavskog kolača
Pravi se dan pred slavu, a na dan slave se sa žitom i vinom nosi u crkvu kako bi ga sveštenik osveštao. Predstavlja telo Isusa Hrista, a vino kojim ga sveštenik preliva, Isusovu krv.
Slavskim kolačem se zahvaljujemo Bogu i svecu na životnim blagodetima. Po običaju, kolač se mesi osveštanom vodom.
Namirnice za pripremu:
1 dl mleka
2 dl jogurta
1 dl vode (osveštane)
25 g svežeg kvasca
6 g praška za pecivo
1 jaje
2 kašičice soli
1 kašičica šećera (za kvasac)
80 g otopljenog putera
670 g mekog brašna
50 g otopljenog putera za premazivanje testa
Zamesite testo i podelite na loptice na sledeći način:
5 loptica na koje će se stavljati pečat
3 loptice od kojih ćemo praviti spoljne pletenice
3 loptice za pletenice oko središnje loptice
Nakon što formirate loptice, ostavite ih da "odmore" 15 minuta. Loptice za pravljenje spoljnih pletenica, razvucite u krug prečnika 26 cm, premažite otopljenim puterom i ređajte jednu preko druge. Treću ne premazujte. Podelite na 4 dela i upletite kao u videu. Male pletenice, koje idu oko središnjeg kruga, pravite od 3 loptice tako što razvučete sve tri u krug od 22 cm, premažete puterom sve osim treće, i stavite jednu na drugu. Podelite na 8 delova kao u videu.
Kalup za pečenje kolača je prečnika 28 cm. Kada formirate kolač, ostavite ga u plehu da naraste. Premažite kolač žumancetom u koje ste dodali kašiku meda. Kolač se peče na 200 stepeni 10 minuta, pa smanjite na 180. Ukupno vreme pečenja je oko 45 minuta.
Testo za pečate:
5 kašika mekog brašna, kašičica soli i mlaka voda koju dodajemo postepeno. Umesite tvrđe testo ali da bude elastično. Mesiti testo oko 5 minuta. Ukrase za pogaču napravite dan pre.
Na fotografiji je, na sredini kolača i na četiri mesta po obodu, stavljen pečat sa slovima IS HS NI K , što je skraćenica od "Isus Hrist pobeđuje".
Srećna slava!