Magazin

AI program je generisao "savršene" muškarce iz različitih delova sveta

Programi za manipulisanje fotografijama se sve više razvijaju sa unapređenjem AI tehnologije a ljudi na društvenim mrežama svakodnevno traže nove načine za ispitivanje granica veštačke inteligencije. Prošle nedelje, jedan korisnik "Redita" je objavio dvadeset fotografija na kojima su predstavljeni "najlepši" muškarci iz različitih delova sveta. Većina se uklapa u savremene standarde lepote i zanimljivo je da, umesto lica, odeća i pozadina zapravo najviše govore o poreklu ovih digitalnih likova.
AI program je generisao "savršene" muškarce iz različitih delova sveta© Reddit Screenshot/iLikePlantsTooMuch

Od kreiranja alternativnih verzija popularnih serija, do pisanja seminarskih radova, veštačka inteligencija je već mesecima prisutna u savremenom svetu. Mnogi je koriste za pomoć u poslu ili tokom studiranja, ali često se koristi i za razonodu i generisanje različitih slika.

Na objavi koja je postala viralna na forumu "Redit" se može videti galerija fotografija, na kojima su predstavljeni "savršeni" muškarci iz razčitih delova sveta. Među državama se nalaze Egipat, Švajcarska, Belorusija, Island, Grčka...  Ovaj AI generisan prikaz "idealne" muške lepote podstakao je rasprave i kontroverze širom sveta, bacajući svetlo na različite perspektive i kulturne nijanse koje okružuju muškost i lepotu.

Korišćen je jedan od najpoznatijih AI softvera, Midjourney, za kreiranje svih digitalnih slika. Svi muškarci imaju veoma jasno definisanu vilicu, mišićavo telo, bujnu kosu... Pored suptilnih promena u fizionomiji, najveći pokazatelj zemlje porekla je bila odeća.

Na primer, "savršeni" muškarac Severne Koreje nosi uniformu, ima oštre crte lica (bez brade, za razliku od većine) i nalazi se ispred portreta vojnog oficira, što predstavlja neke od najčešćih asocijacija na ovu zemlju. 

"Potrebno je imati bradu da bi bio lep, osim ako si iz Severne Koreje," šaljivo je napisao jedan korisnik "Redita".

S druge strane, muškarci iz Meksika i Dominikanske Republike deluju mnogo opuštenije, jer nose ležernu odeću i šešire, koji ukazuju da su iz toplih predela, gde sunce sija i nije potrebno nositi previše odeće. Pozadina u Meksiku liči na pijacu, dok ona u Dominikanskoj Republici deluje kao šareni kafić pored plaže.

"I ja sam iz Meksika i izgledam baš kao on, samo što nemam takvo telo niti lepotu", "Kada god pitaš AI o Meksiku, skoro uvek se mora pojaviti sombrero," sarkastično pišu korisnici na društvenim mrežama. 

Što se tiče hladnijih delova sveta, najviše se ističu Švajcarska i Island. Oba muškarca nose jakne, koje ukazuju na niske temperature, a pozadine su planine prekrivene snegom i tmurno nebo. Ne postoje velike razlike u crtama lica i oba lika su klasičan primer savremenih standarda lepote za muškarce: oštro definisana vilica, ozbiljan pogled, blago talasasta kosa i uredna brada. 

Većina reakcija korinika društvenih mreža su bile šaljive i pozitivne, ali pojedini su u komentarima objasnili da im se ne dopada to što svi izgledaju veoma slično, "kao da se jedno te isti muškarac samo prerušava i da mu koža menja boju prema raspoloženju". 

Treba imati u vidu se da fotografije koje su generisane pomoću AI programa koriste već postojeće izvore, koji se u programu "izmešaju" i stvore novu sliku pomoću starih referenci. Drugim rečima, ako preko AI programa tražimo izgled "savršenog muškarca", pojaviće se na hiljade sličnih fotografije koje odgovaraju ovom opisu (i uklapaju se u aktuelne standarde lepote). 

Nedavno su digitalno programirani "idealni muškarac i žena" takođe psotali viralni i karakteristike su prilično slične: oboje imaju izražene mišiće i ten bez nesavršenosti. Žena je imala mali nos, velike usne i oči, a muškarac se može porediti sa prethodno navedenim primerima iz "Redit" galerije.

image