Magazin

Putin pokrenuo algoritam na kvantnom računaru (VIDEO)

Na izložbi u Moskvi demonstriran je najmoćniji kvantni računar u Rusiji

Ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo je danas algoritam za simulaciju molekula litijum-hidrida na najnovijem ruskom kvantnom računaru. Proces je sproveden na daljinu, tokom posete šefa države izložbi na Forumu o tehnologijama budućnosti "Kvantni svet: Računarstvo i komunikacije" u Moskvi. 

Naime, na izložbi je demonstriran najmoćniji kvantni računar u Rusiji. Direktor Fizičkog instituta "P. N. Lebedev" Nikolaj Kolačevski uputio je ruskog predsednika putem video-veze da se procesi na računaru mogu pokretati na daljinu.

"Kao i drugi svetski lideri, u oblasti kvantnih računara, primenili smo daljinski pristup našem kvantnom računaru, koji nam omogućava da daljinski pokrećemo programe na njemu. Predlažemo vam, kolege, da pokrenete algoritam za simulaciju litijum-hidrida", kazao je Kolačevski.

Generalni direktor Državne korporacije za atomsku energiju "Rosatom" Aleksej Lihačov predložio je Putinu da on lično pokrene proces.

"Ovo je praktičan zadatak, Vladimire Vladimiroviču, ako možete, idite do kompjutera. Hvala vam, sve nam je uspelo", kazao je Lihačov.

Prema njegovim rečima, litijum je izabran kao osnova izračunatog molekula jer je hemijski element koji se koristi za stvaranje savremenih baterija. 

Kolačevski je naveo da je ovaj kvantni računar zasnovan na takozvanoj jonskoj platformi. Putinu je takođe prikazana takozvana "jonska zamka", jedan od ključnih elemenata takvog kompjutera.

Kvantni računari su nova generacija računarskih uređaja koji su, zahvaljujući upotrebi kvantnih efekata, u stanju da rešavaju probleme koji su nedostupni najmoćnijim "klasičnim" superkompjuterima.  

Lihačov je ranije izjavio da je "Rosatom" već postao jedan od svetskih lidera u brojnim oblastima kvantnog računarstva.

image