Magazin

Muškarci bi obavljali kućne poslove, al' nemaju "podršku"

Između 70 i 90 odsto muškaraca oseća se podjednako odgovornim za kućne poslove, ali im se "ne da"
Muškarci bi obavljali kućne poslove, al' nemaju "podršku"www.globallookpress.com © uwe umstätter/imageBROKER.com

Kad vas sledeći put u stanu sačekaju razbacane čarape, puna kanta đubreta i gomila neopranih tanjira u sudoperi- nemojte se ljutiti na vašeg supruga ili momka. Sve bi on to na vreme završio, čak bi i jedva čekao da se lati posla, ali – jednostavno ne može – i to ne zato što je lenj, već zbog "ukorenjenih društvenih očekivanja" i "nedostatka podrške".

Da je ovako i nikako drugačije, tvrdi izveštaj organizacije "Država svetskih očeva". Oni su, naime, uradili anketu iz koje se ispostavilo da se između 70 i 90 odsto muškaraca oseća podjednako odgovornim za kućne poslove, ali da zbog nejednakih plata i neadekvatne vladine politike, žene i dalje obavljaju i do sedam puta više neplaćenog rada. 

Koje tačno vladine politike ne dozvoljavaju muškarcima da počiste za sobom ili spreme ručak - nije razjašnjeno.

Dakle, ne samo što su potplaćene i diskriminisane, nego je to i uzrok što više zapinju oko kućnih poslova. U kakvoj je ovo dvoje uzročno posledičnoj vezi, "Država svetskih očeva" propustila je da objasni, ali je navela da je jedini izuzetak Indija, gde se samo 25 odsto muškaraca oseća podjednako odgovornim, kao i njihova partnerka, kada je reč o kućnim poslovima.

Oni se ne osećaju odgovornim, ovi se osećaju ali im smetaju "ukorenjena društvena očekivanja", tako da, saberi, oduzmi, pranje veša i usisavanje uprkos svim statistikama, ipak pada na žene. 

"Naši zaključci pokazuju ono što smo već mislili. Muškarci vole da brinu i žele da brinu. Postoji visok stepen želje da budu uključeni u različite zadatke kod kuće, na primer u brigu o deci", rekla je Taveši Gupta iz nevladine organizacije "Ekuimundo".

Pa, ako već toliko žele, evo im krpa, eno im metla - ko im brani da rade?

Brane im, kako otkriva "Gardijan", društvene strukture "koje nisu dizajnirane tako da prihvate muške negovatelje". Kako, zašto, i zbog čega se to odnosi na kućne poslove, ostaje nejasno.

"U proseku, plate muškaraca širom sveta su za petinu veće od ženskih", rekao je Geri Barker, izvršni direktor "Ekuimunda".

Jedan od ključnih predloga koji se navodi u izveštaju je neprenosivo i jednako roditeljsko odsustvo za oba roditelja.

"Ne želimo da se smanji odsustvo za žene, umesto toga želimo da se odsustvo za muškarce produži", rekao je Barker.

Istraživanje je pokazalo i da više od 80 odsto ispitanika smatra da dečake treba učiti kako da obavljaju kućne poslove, a da muškarci provode samo 19 odsto svog slobodnog vremena na neplaćeni rad, a žene 55 odsto.

U istraživanju je učestvovalo skoro 12.000 iz 17 zemalja, uključujući Kolumbiju, Ruandu, Južnu Afriku, Australiju, Irsku, Kinu i Sjedinjene Američke Države.

image