Magazin

Tradicionalna srpska porodica očima veštačke inteligencije: Pronalazite li i crte svog lica?

Dve varijante srpske porodice koje je stvorila veštačka inteligencija više su nego zadivljujuće
Tradicionalna srpska porodica očima veštačke inteligencije: Pronalazite li i crte svog lica?© Тикток/Принтскрин

Bilo da joj tražite da čujete kako bi Bijonse pevala "Pukni zoro", da vam napiše beleške za vaš naredni poslovni sastanak u desetercu, ili da vam za nekoliko sekundi ponudi vizual, na primer, roze slona sa krilima koji pije vodu iz fontane na Slaviji - čini se da veštačka inteligencija, ukoliko je koristite na kreativan način, kada je u pitanju kreiranje sadržaja može gotovo sve. 

Nakon vesti da se na Tviteru pojavio prvi Igl, prvi AI Srbin koji na toj društvenoj mreži već neko vreme na različitim jezicima tumači dešavanja na KiM, veštačka inteligencija je na TikToku poslužila kako bi predstavila tradicionalne porodice slovenskih naroda, uključujući i porodicu iz Srbije. 

Korisnik @serglaska zatražio je od veštačke inteligencije da predstavi slovenske porodice u tradicionalnim nošnjama pojedinačnih država, a dve varijante srpske porodice, viđene očima AI, više su nego zadivljujuće.

Veštačka inteligencija podrazumeva računarski sistem koji samostalno izvršava zadatke pomoću procesa nalik prirodnoj inteligenciji, te u nekoliko sekundi može da obradi, analizira i sintetizuje ogromnu količinu informacija koje kasnije, na primer, koristi za stvaranje traženog multimedijskog sadržaja. 

image