Magazin

Trening "12-3-30" za brže sagorevanje masti "zapalio" TikTok

Novi hit na društvenoj mreži TikTok sakupio je gotovo 400 miliona pregleda, a brojni zadovoljni vežbači praktično se "kunu" u ovaj trening. Veoma jednostavan, a efektan, "12-3-30" se izvodi na traci za trčanje i ne zahteva nikakvo predznanje.
Trening "12-3-30" za brže sagorevanje masti "zapalio" TikTok© Canva / WDnet Studio

Odlazak na trening po prvi put može biti dosta stresan - ne poznajete prostor, nemate koga da pitate za savet, a čak ni vežbe koje radite ne znate da li ih izvodite ispravno. Srećom, na društvenoj mreži TikTok pojavio se novi trend kada je vežbanje u pitanju, a fitnes treneri ovaj put imaju veoma pozitivne komentare. "12-3-30" trening odličan je za početnike, kao i one koji žele da za kratko vreme "skinu" koji kilogram viška.

12-3-30 ekspresno sagoreva masti, fitnes treneri odobravaju

Trening 12-3-30 namenjen je pre svega početnicima i onima koji su "ispali" iz forme nakon godišnjih odmora, a zbog jednostavnosti, vežbači ga rado biraju: cilj je da na traci za trčanje koja je pod nagibom 12, hodate (uzbrdo) brzinom oko 5 kilometara na čas (3 milje na čas) u trajanju od 30 minuta (tako je trening i dobio naziv 12-3-30). Iako se smatra treningom niskog intenziteta, mnogi korisnici tvrde da se masne naslage sagorevaju jako brzo, a da su rezultati vidljivi već nakon prve nedelje vežbanja.

"To je dobar trening za sagorevanje masti", navodi Džesi Kuper, sertifikovani personalni trener u Merilendu. "Ovaj trend podstiče i druge ljude da budu dosledni treningu, jer disciplina je uvek ključna kada je vežbanje u pitanju."

Par saveta za početak

Kako biste izvukli što više benefita iz treninga "12-3-30", Kolins Ezek, personalni trener slavnih ličnosti napravio je kratak spisak saveta koje daje svojim klijentima:

  • Iako je po pravilu dužina trajanja ovakvog treninga 30 minuta, to može biti dosta naporno onima koji nisu u dobroj formi. Umesto toga, počnite sa 15 ili 20 minuta svaki drugi dan, a vremenom povećavajte dužinu trajanja. Kada 30 minuta više ne bude izgledalo kao bauk, uvedite češće treninge, i pokušajte da održite dinamiku od 5 dana nedeljno, uz obavezan odmor onih dana kada ne trenirate.
  • Za postizanje najboljih rezultata, preporučuje se kombinovanje sa treninzima snage, tako da se na samom početku odrade vežbe poput čučnja, mrtvog dizanja, sklekova i slično, a nakon toga trening nastavi vežbom "12-3-30". Naravno, nakon toga obavezno je istezanje.
  • Hajking ili planinarenje mogu biti sjajna zamena za "12-3-30" u danima kada vreme to dozvoljava. Čist vazduh i vitamin D (ako je sunčano) uneće ne samo raznolikost u trening, već će imati i pozitivan uticaj na opšte zdravlje i raspoloženje".
  • Hidratacija je od velike važnosti kada je ovakav trening u pitanju, imajući u vidu da se zbog napora telo znoji. Ponesite sa sobom flašicu vode više.

Snimci na TikToku postali viralni

Iza TikTok trenda koji je "zapalio" društvene mreže stoji Loren Giraldo, devojka koja je 2019. godine počela da vežba i koja je u periodu od dve godine bez ikakvih rigoroznih dijeta izgubila gotovo 16 kilograma. Nakon podeljenog videa sa objašnjenjem kako ovaj trening fukncioniše, TikTok je "eksplodirao", a pod heštegom "12330" na platformi se može naći veliki broj snimaka korisnika koji hodaju na traci koja je pod nagibim. Ovaj hešteg danas ima preko 400 miliona pregleda!

image