Magazin

Da li se zaista može desiti da u snu progutamo pauka? Ovom Britancu jeste i nije se lepo proveo

Godinama internetom kruži urbani mit da tokom sna godišnje progutamo osam paukova. Za neke je on samo predmet podsmeha, ali onima koji ih se plaše i danas predstavlja najgoru noćnu moru. Da li je strah ipak donekle opravdan i da li osmonožni zglavkari koji uteruju strah u kosti ipak mogu da zalutaju u naša usta dok spavamo?
Da li se zaista može desiti da u snu progutamo pauka? Ovom Britancu jeste i nije se lepo proveo© Canva / puhhha, Life On White

Retko ko voli da vidi pauka u kući, ali, znate kako kažu - nije strašno dok ga vidite, strašno je kada ga više ne vidite. I zaista, urbana legenda koja kruži internetom to i potvrđuje - navodno, na godišnjem nivou tokom sna mi progutamo osam paukova. I tek što smo pre koju godinu odahnuli saznavši da je "klikbejt" naslov bio samo sociološki eksperiment koji je trebalo da pokaže kojom se brzinom lažne informacije šire internetom i društvenim mrežama, pojavio se slučaj koji je sve arahnofobe (one koji se plaše paukova), ali i sve ostale bacio na muku - jedan Britanac je zaista progutao pauka u snu!

Kako je Britanac Kauzli progutao pauka u snu

Tokom vrele julske noći, Britanac Kris Kauzli, iznenada je u snu počeo da se guši, a nakon što je smogao snage da ustane iz kreveta i pozove broj službe hitne pomoći, momak sa druge strane veze rekao je ono što Kris nije želeo da čuje ni u najgorem snu: "Ugrizao vas je pauk". Ta rečenica ne bi bila toliko strašna da ga je osmonožni zglavkar ujeo za ruku ili nogu, ali - on ga je ujeo za resicu koja se nalazi na samom dnu grla, uvulu!

Njegovo grlo oteklo je gotovo u trenutku, a Kris se priseća da je mislio da će umreti jer nije imao dovoljno vazduha. Ipak, medicinski radnici koji su preuzeli slučaj nisu mogli sa sigurnošću da utvrde šta je prouzrokovalo Krisove probleme sa disanjem, a pretpostavka je da je u pitanju bila alergijska reakcija na ujed.

Par reči "odbrane" osmonožnih zglavkara

Iako osuđeni na prezir i strah ljudi, pauci su pre svega plemenite životinje koje u velikom meri kontrolišu populaciju drugih insekata-štetočina. "Oni su grabljivci čiji su plen insekti koji nanose štetu našim usevima i ljubimcima", navode stručnjaci arahnološkog društva Britanije, a njihov stav potvrdila je i naučna studija Univerziteta u Bazelu u Švajcarskoj.

U izveštaju naučnika stoje nedvosmisleni podaci: sa više od 45.000 vrsta i gustinom naseljenosti do 1.000 jedinki po kvadratnom metru, pauci su jedna od najrasprostranjenijih vrsta predatora na svetu, a njihova globalna populacija svake godine uništi između 400 i 800 miliona tona štetočina.

U odbranu pauka u slučaju Kauzlija stali i stručnjaci za paukove

Kako se Kauzlijev slučaj veoma brzo proširio Britanijom, u odbranu malih osmonožnih zglavkara stali su i stručnjaci, koji su naveli da postoje sumnje da je Krisa i zaista ujeo pauk.

"Veoma mali broj paukova u Britaniji može da vas ugrize, a jedina pretnja mogla bi biti lažna udovica - ipak, ona je prilično velika te bi vas sigurno probudila da vam se nađe u grlu", naveo je doktor Met Vilkinson sa odeljenja za zoologiju Univerziteta Kembridž.

Njegovo mišljenje deli i doktor Džef Oksford, počasni ekretar Britanskog arahnološkog društva, koji je podsetio sve na gorenavedeni mit progutanim paucima u snu "Zašto bi pauk ušao u usta dok spavamo?", upitao je on.

image