Magazin

Postoji li ispravan način nanošenja krema za sunčanje

Sunce je glavni uzročnik melanoma, najopasnijeg tipa tumora kože i odgovorno za 8 procenata smrtnih slučajeva povezanih sa zločudnim tumorima kože. Sada, na vrhuncu letnje sezone, rizik od ultravioletnog zračenja koje može imati štetan efekat na kožu je još veći.
Postoji li ispravan način nanošenja krema za sunčanje© freepik/atlascompany

Za maksimalnu zaštitu, bitno je koristiti kremu za sunce kada izlazite napolje, čak i ako niste direktno izloženi sunčevim zracima. Iako je mnogima poznata važnost zaštite od sunca i koja krema je najbolja za svaki tip kože, isto tako je bitno znati kako je pravilno nanositi.

Prema istraživanju Španskog društva protiv kancera (AECC), samo 42,2 procenta ljudi štite lice kada obavljaju svakodnevne aktivnosti na otvorenom u leto, dok 20,4 procenta tvrde da uopšte ne koriste zaštitu.

Proizvođači naglašavaju da je važno voditi računa o tome koji delovi tela će biti izloženi suncu. Naročito je važno voditi računa da kremu sa zaštitnim faktorom namažete na delove tela kao što su uši, jagodice i ili bočne strane trupa.

Količina kreme

Pri nanošenju kreme za sunčanje na lice, prava količina su dve linije rasproređene na dva prsta. Za telo, potrebno je oko 30 ml za deo kože koja će biti izložena suncu. Zaštitu je potrebno naneti u obilnim količinama. Ako se na kožu nanese isuviše tanak sloj, nivo zaštite će biti niži.  Po pravilu, pakovanje od 200 ml treba da bude dovoljno za 8 do 10 nanošenja.

Priprema 

Priprema je takođe važna. Kremu za sunce treba naneti minimum 30 minuta pre izlaganja suncu, koliko je potrebno hemijskim filterima da deluju, a takođe je potrebno ponovo je namazati na svaka dva sata. Takođe, potrebno je ponovo naneti nakon izlaska iu vode,  jer upijanjem zračenja, znojenjem i sušenjem peškirom izgubiti efikasnost.

Veoma je važno nanositi kremu za sunce na lice nakon upotrebe hidratantne kreme, a ne obrnuto, jer to može dovesti do toga da zaštita kreme za sunčanje postane neefikasna. Što se tiče šminke, idealno je zameniti puder sa BB kremom koja ima zaštitni faktor od sunca.

Konačno, važno je setiti se da, iako je dan oblačan, ili ste u vodi ili možda ispod suncobrana, UVB i UVA zraci nastavljaju da prodiru kroz kožu te je preporučljivo primenjivati savete za zaštitu.

image