Magazin

Barbi je simbol moći savremene žene, jer - Barbi može sve

Barbi se vraća u pop kulturu zahvaljujući igranom filmu ''Barbi'' sa Margo Robi, i ponovo diktira trendove. Ova "modna lutkica" prepoznatljivog, zabavnog stila je i astronaut, programer, balerina, predsednik, modni dizajner... Lutka koju svi dobro poznaju imala je veliki uticaj na feminizam današnjice.
Barbi je simbol moći savremene žene, jer -  Barbi može sveGettyimages.ru © Thierry Chesnot

Od kako se pojavila pre više od 60 godina, Barbi je postala veliki simbol ženstvenosti. Pored njene zaštitne roze boje i ljubavi prema modi, Barbi je oduvek nedvosmisleno poručivala ''Mi možemo sve, zar ne, Barbi?''

Ovo jasno ukazuje da bilo koja devojčica može da ima velike ambicije. Barbi je za ovo sjajan uzor, s obzirom na njene mnoge karijere i sposobnosti. Takođe, ona je uvek doterana i samouverena. Međutim, Barbi je kroz istoriju često bila potcenjena upravo zbog njenog izgleda.

Mnogi su kritikovali njeno hiper-ženstveno odevanje i plavu kosu, jer ove karakteristike često imaju negativnu konotaciju u popularnoj kulturi. Asociraju se sa slabošću, a dodatno su i mnogi ženski likovi s ovakim izgledom  predstavljeni kao antagonisti ''dobroj'' brineti.

Paradoksalno je da oni koji smatraju sebe feministkinjama kritikuju Barbi zato što ima stila i voli modu, a ona je u isto vreme i je uspešna i marljiva u svakom poslu koji odabere. To je još jedan primer štetnih verzija današnjeg feminizma koje odbacuju nežnost i ženstvenost. Ovo stvara veoma površnu sliku o tome da žena može biti ili ozbiljna i "tvrda", ili samo naivna i krhka.

Međutim, ovaj narativ počinje da se menja, jer ogromno iščekivanje ''Barbi'' filma pokazuje da je javnost spremna da ponovo prihvati ovu ikonu pop kulture. Slike sa seta su kružile internetom nedeljama nakon što su objavljene. Svi su uzbuđeni da vide kako će Margo Robi oživeti ovaj nostalgični karakter.

Takođe, spoj pink trenda koji je inače aktuelan već mesecima i ženstvenih silueta, je dovelo do razvijanja ''barbikor'' estetike. Mnoge poznate ličnosti su pokazale ovaj stil na društvenim mrežama, ali među njima je i Ketlin Martinez, viralan ''Barbi'' advokat. Ketlin je sjajan primer savremene žene koja može uspešno da obavlja zahtevne poslove i da je roze odelo i štikle ne sprečavaju u tome.  

Iako je ovaj lik dobar uzor, ovaj brend je masovno kritikovan za predstavljanje samo jednog tipa lepote. Zbog toga se kreiralo više dizajna ove lutke koje uključuju razičite telesne građe, kao i boje kože i kose. Ovo pokazuje da je Barbi uvek u koraku s vremenom, a danas je možda veoma potreban simbol koji potvrđuje ženama da mogu da se okrenu ka lepoti, ali i uspehu u isto vreme.

image