Magazin

RT Balkan u Guči: Zagrmele trube, otvoren 62. Sabor trubača (FOTO, VIDEO)

Saborsku zastavu na centru Guče pored spomenika Trubaču podigao je domaćin ovogodišnjeg sabora odbojkaš Željko Tanasković
RT Balkan u Guči: Zagrmele trube, otvoren 62. Sabor trubača (FOTO, VIDEO)© РТ Балкан/Теодора Костић

Uz himnu "Sa Ovčara i Kablara" i prangije u Guči je otvoren 62. Sabor trubača.

Saborsku zastavu na centru Guče pored spomenika Trubaču podigao je domaćin ovogodišnjeg sabora odbojkaš Željko Tanasković koji je na otvaranju rekao da će sigurno svi koji posete sabor poneti lepe uspomene.

Tanasković je inače rodom iz obližnjih Lučana, i čest je gost u Guči.

Muzički urednik ovog sabora trubača Dejan Lazarević je poželeo srećna narodna tri saborska dana.

Više od 18 miliona posetilaca za šest decenija je prošlo kroz ovu malu varoš na zapadu Srbije koja se proslavila trubom, a koja je u ovaj kraj došla nakon Prvog svetskog rata, kada su je preživeli vojnici iz Dragačeva poneli svojim kućama.

Od tada do danas ne prestaje magija trube koja je proslavila ovaj kraj širom sveta.

U Muzeju trube otvorena je izložba posvećena istoriji Sabora trubača. Izložene su trube iz svih krajeva Srbije još s početka 20.veka.

Izložene su i slike i skulpture Udruženja samoukih slikara i vajara Dragačeva.

Takođe, deo izložbe posvećen je Rajki Borojević, srpskoj učiteljici koja je pobegla od ustaškog noža i spas pronašla u Dragačevu. Zahvalna Dragačevcima koji su je čuvali, posle rata vratila se da pomogne vrednim ženama ovog kraja. Uz Dragačevke koje su vredno tkale, pokrenula je radionicu tkanja za koju se čulo širom sveta.

Predsednica Udruženja Snežana Kostić pozvala je saboraše da magiju dragačevskog kraja osete u slikama i skulpturama umetnika, kao i da posete jedinstveni muzej krajputaša koji se nalazi u Guči.

Izložene su i slike Galerije naivne umetnosti iz Kovačice, koji su tradicionalni prijatelji Guče. Ove godine u Muzeju trube upriličena je i izložba nošnji iz svih krajeva Srbije, ali i Like, Dalmacije, odnosno svuda gde su živeli i žive Srbi koji neguju tradiciju.

Očekuje se da će se narednih dana Guči oboriti rekord posećenosti.

image