Magazin

Krvni protein igra ključnu ulogu u podmlađivanju našeg mozga prilikom vežbanja

Faktor trombocita 4 (PF4), supstance u krvi koja je povezana sa mentalnim podsticajem koji dobijamo od vežbanja, koja daje efekat kao i pri transfuziji krvi, povezan je i sa proteinom koji je zadužen za dugovečnost, pokazale su tri odvojene studije.
Krvni protein igra ključnu ulogu u podmlađivanju našeg mozga prilikom vežbanja© Pexels/Karolina Grabowska

Sva tri navedena procesa podstiču kognitivno poboljšanje, što znači da se PF4 može nazvati "super-moćnim" faktorom krvi.

Trombociti su fragmenti ćelija koji igraju ključnu ulogu u procesu zgrušavanja. Osim što služe kao fizički čepovi koji zaustavljaju krvarenje, nova otkrića pokazuju da ovi mali komadi ćelija mogu pomoći i u podmlađivanju mozga. Utvrđeno je da faktor trombocita 4, to jest PF4, doprinosi odgovoru imunog sistema na povrede i infekcije, ali služi i kao ključ za održavanje kognitivnih sposobnosti.

Sada se čini i da igra ulogu i u mehanizmima protiv starenja, pod upravom enzima prisutnog u mozgu, jetri i bubrezima poznatog kao kloto. Stručnjaci su utvrdili da se PF4 povezuje sa željenim efektima transfuzije krvi, kloto proteina i vežbanja na čovekov organizam. 

"Mlada krv, kloto protein i vežbanje mogu nekako reći vašem mozgu: 'Hej, poboljšaj svoju funkciju', kaže jedan od stručnjaka i autora studije, anatom Saul Vileda. "Zahvaljujući PF4, počinjemo da razumemo "rečnik" koji stoji iza ovog podmlađivanja."

Studija se zasniva na prethodnim istraživanjima procesa poznatog kao parabioza, gde krv mlađih ljudi ili drugih životinja može imati efekat podmlađivanja. Jedna od karakteristika koje mlađa krv obično ima je više količina PF4, prenosi "Sajens alert (Science Alert)".

U prvom delu istraživanja je starijim miševima ubrizgan PF4 i pokazalo se da je uspešno smanjio upalu u mozgu i poboljšao pamćenje životinja. Drugim rečima, zaustavio je deo pogoršanja mozga koje dolazi sa starenjem.

U drugoj od ukupno tri studije, ponovo koristeći miševe, naučnici su uspeli da povežu PF4 sa membranskim proteinom kloto. Ranije se pokazalo da kloto pojačava kognitivne sposobnosti, a ispostavilo se da PF4 pomaže u prenošenju tog efekta u desne regije mozga. I mladi i stari miševi imali su poboljšane rezultate u testovima ponašanja nakon ubrizgavanja klotoa, koji kasnije oslobađa PF4. Tada se poboljšalo formiranje novih veza u hipokampusu, delu mozga zaduženog za stvaranje uspomena.

Na kraju, treća studija je otkrila da vežbanje oslobađa više PF4 u krv miševa. Primećeno je da PF4 igra ulogu u stvaranju novih moždanih ćelija, a takođe je unapredio i memorijske funkcije kod starijih miševa.

Poznato je da vežbanje može pomoći da se um održi oštrim, a čini se da PF4 igra značajnu ulogu u tome. Pojedini stručnjaci veruju da bi se u budućnosti mogle razviti terapije koje će doneti prednosti vežbanja za one koji nisu u stanju da budu aktivni na normalan način.

Iako su sve navedene studije sprovedene na miševima, smatra se da će se ovi nalazi uglavnom primeniti i na ljudsko telo, sugerišući na više načina na koje bi PF4 mogli biti od pomoći u budućim istraživanjima

"Kada smo shvatili da smo nezavisno i slučajno pronašli iste rezultate, bili smo veoma iznenađeni", kaže neurolog Dena Dubal. "Činjenica da su se tri odvojene intervencije spojile kada su u pitanju pozitivni uticaji trombocita PF4 zaista naglašava važnost ovog otkrića."

Istraživanja su sprovela dva tima sa Univerziteta Kalifornije u San Francisku (UCSF) u SAD i Univerziteta Kvinslend u Australiji.

image