Magazin

Preobraženje Gospodnje: Zašto danas ne treba plakati, niti ići u kafanu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Preobraženje Gospodnje, a današnji praznik se u pravoslavlju ubraja u 12 velikih Hristovih praznika. Prema narodnom predanju, počinju da se preobražavaju i gora i voda i tako najavljuju jesen.
Preobraženje Gospodnje: Zašto danas ne treba plakati, niti ići u kafanu© wikimedia commons/ Unknown artist

Veruje se da se, uoči praznika, na nebu otvaraju "Božja vrata" na kojima se pojavljuje sam Gospod i ispunjava želje. Na današnji dan se preobražava list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, a voda postaje hladnija.

Praznik je posvećen Hristovom preobraženju na gori Tavor. Prema Jevanđeljima, Isus je treće godine zemaljske propovedi, na Tavor poveo svoje učenike Petra, Jakova i Jovana i pred njima se pojavio preobražen "sa licem sjajnim kao sunce i haljinama svetlim kao sneg".

Takođe, Preobraženje Gospodnje se još naziva i letnje Bogojavljenje, jer, kako je napisano u Jevanđelju, otvorilo se nebo i čuo glas Boga Oca: "Ovo je Sin moj ljubezni...njega poslušajte".

Preobraženje je uvek u vreme Gospojinskog posta i zato je praznična trpeza uvek posna, a u crkvama, na kraju liturgije, osveštava se grožđe i deli narodu.

Nema više velikih vrućina

Posle ovog praznika, dani ni su više tako topli, a voda postaje hladnija. Priroda se preobražava, pa je zbog toga nastala i izreka: "Preobraženje je, preobražava se i gora i voda". U narodu se veruje da je Preobraženje poslednji dan za kupanje u rekama, jer se za ovaj praznik vezuje smena godišnjih doba.

Zašto žene uoči praznika vezuju crveni konac oko ruke

Postoje i običaji koji se vezuju za ovaj veliki praznik. Uoči praznika žene bi trebalo da vežu crveni ili beli konac oko ruke i da pomisle želju. Ako se konac prekine u toku dana - želja se neće ispuniti. Na ovaj praznik se ne radi, ne spava se preko dana - jer, ko bude spavao biće pospan cele godine. Takođe se i ne plače da se ne bi plakalo cele godine, ali se ne ide ni u kafanu da osoba ne bi postala raspikuća. 

image