Magazin

Koliko sna je potrebno u zavisnosti od životnog doba

Ustali ste naspavani i odmorni, krenuli u radni dan i tu negde, malo posle podneva, osećate da biste mogli odmah da zaspite. Pa, koliko je onda sna potrebno da bismo se probudili sveži i spremni za dan pred nama? Odgovor na ovo pitanje nije tako jednostavno i može varirati od naših godina, kažu stručnjaci.
Koliko sna je potrebno u zavisnosti od životnog doba© @ diana.grytsku

Koliko treba da spavate da biste se osećali odmorno, zavisi od osobe do osobe: "Potrebe za snom su veoma individualne, ali sedam sati tokom noći je opšta preporuka", kaže doktor Rej Dasgupta sa Medicinskog fakulteta Keck u Južnoj Kaliforniji.

Pored ove činjenice, za san je bitno koliko godina imate - bebe i deca bi trebalo da spavaju preko 15 sati, ali sa godinama i životnim dobima ovaj podatak se drastično menja.

Koliko bi trebalo da spavaju bebe i deca

U prvoj godini života bebe mogu da spavaju 17 do 20 sati dnevno. U skladu sa njihovim razvojem, deci će biti potrebno sve manje sna. Dok maloj deci treba između 11 i 14 sati sna, uključujući vreme za dremanje, taj podatak "pada" na 10 do 13 sati za decu od tri do pet godina, dok bi adolescenti trebalo da spavaju od 8 do 10 sati.

"Kako deca rastu, i postaju tinejdžeri, ona prirodno više vole da odu na spavanje kasnije i da se bude kasnije", zaključuje Kristina Čik naučnik iz oblasti psihijatrije i bihejvioralnih nauka na Univerzitetu Stanford.

Koliko bi trebalo da spavaju odrasli

Preporuka za odrasle jeste da spavaju bar sedam sati su rezultati mnogih studija. Ipak, i taj podatak može da varira.

"Mladim odraslim osobama potrebno devet i više sati sna, jer se njihov mozak još uvek razvija, a odraslima bilo kog uzrasta takođe može biti potrebno devet ili više sati ako se oporavljaju od povrede ili bolesti", ističe naučnica.

Na pitanje da li je bolje da ste ranoranilac ili noćna ptica, K ristina Čik naglašava da to zavisi od navika i životnog stila: "Ako lakše funkcionišete noću, a vaš posao zahteva da budete u kancelariji u 7 ujutro, ova neusklađenost nije baš idealna vaše fizičko i mentalno zdravlje. Takva situcija je jednako problematično za osobu koja rano ustaje, a radi noćnu smenu.

Ukoliko ne spavate dovoljno i imate problema sa snom, evo nekoliko savete koja mogu da vam pomognu. 

Držite se rutine

Pokušajte da idete u krevet u isto vreme svakog dana. Takođe, bi trebalo u isto vreme da se budite.

"Možete čak i da vodite dnevnik da biste zabeležili vreme spavanja i koliko često se budite noću", kaže doktor Dasgupta. Takođe bi trebalo da budete sigurni da je soba mračna, prijatne temperature i da je krevet udoban.

Isključite elektronske uređaje

"Uradite to što je ranije moguće pre spavanja", dodala je Čik, "jer izlaganje svetlosti može uticati na spavanja i buđenja tokom noći. Elektronski uređaji oponašaju mnoge talasne dužine sunčeve svetlosti koje podstiču vaše telo da ostane budno".

Vežbe

"Meditacija, joga, kao i vežbe disanja takođe mogu da povoljno utiču na spavanje", dodaje je Čik.

Dobre navike u ishrani i vežbanju

"Zdrava ishrana i redovno vežbanje podržavaju bolji san noću. Uvek pokušajte da budete dosledni u vežbanju tokom dana, jer vežbanje ublažava stres i pomaže da povećate želju za spavanjem noću", rekao je Dasgupta.

image