Magazin

Ruske državne službenike od septembra bira veštačka inteligencija

Ministarstvo digitalizacije Ruske Federacije planira da sprovede eksperiment u kome će se za odabir zaposlenih u državnoj službi koristiti veštačka inteligencija.
Ruske državne službenike od septembra bira veštačka inteligencija© Canva / Kittipong Jirasukhanont

Eksperiment u kome će se državni službenici birati uz pomoć platforme "Državni kadrovi" na bazi veštačke inteligencije, planirano je da se realizuje u dve etape: od 1. septembra 2023. godine do 1. marta 2024. godine, i od 2. marta do 1. novembra 2024. godine. Razvoj jedinstvenog komunikacionionog prostora za državne službenike podržaće i Ministarstvo rada, Ministarstvo finansija i Ministarstvo ekonomskog razvoja, kao i Federalna služba za akreditaciju i druge vladine organizacije.

Selekcija, usavršavanje i ocenjivanje zaposlenih

U okviru eksperimenta proces selekcije kandidata biće u potpunosti automatizovan, a cilj projekta jeste da se isprobaju i provere metode za sprovođenje kadrovskog rada uz pomoć najnovijih tehnologija i veštačke inteligencije.

Na platformi "Državni kadrovi" koja će biti deo "Gosteh" sistema istovremeno će se pratiti i stručno usavršavanje zaposlenih, sistemi njihove motivacije i evaluacija (ocenjivanje) od strane njihovih nadređenih, a transparentnost sistema omogućiće i uvid u formiranje profesionalne kulture i aktivnosti u cilju suzbijanja korupcije.

Eksperti procenjuju da će ovakva investicija u digitalizaciju i automatizaciju procesa zahtevati najmanje 100 miliona rubalja (oko 978 hiljada eura), kao i godinu dana razvoja i implementacije softvera.

image