Magazin

Gde je nestalo 15 hiljada haljina ruske imperatorke Jelisavete Petrovne

Jelisaveta Petrovna bila je žena neverovatne lepote, a njen porcelanski ten, vatrene oči i savršene usne mamile su uzdahe svih koji bi je ugledali. Visoka i izuzetno živahna, ruska imperatorka mogla je sve - i da pleše, i da jaše konja bez imalo straha, ali i da vodi carsku Rusiju. O tačnom broju njenih haljina vekovima su kružile legende, a kakva ih je sudbina zadesila - bila je prava misterija.
Gde je nestalo 15 hiljada haljina ruske imperatorke Jelisavete Petrovne© Wikimedia Commons / Eugene Lanceray

Jelisaveta Petrovna bila je očaravajuća žena, a njene vitke noge koje je sa zadovoljstvom isticala u svakoj prilici, izmišljajući balove u kome bi se žene oblačile u mundire, a muškarci u haljine, bile su samo jedan od njenih aduta. U ranoj mladosti princeza ipak nije imala takvu slobodu, štaviše, njena pozicija u doba vlasti rođaki Ane Ioanovne i Ane Leopoldovne bila je nezavidna i morala je ugađati svima na dvoru kako ne bi izazvala gnev carske porodice.

Moda i nakit druga najvažnija stvar na svetu

Međutim, sa dolaskom na vlast, imperatorka Jelisaveta Petrovna konačno je mogla da se posveti drugoj najvažnijoj, za jednu ženu, stvari na svetu (prva je bila upravljanje Rusijom) - strasti prema modi i nakitu! Na dvoru se niko nije smeo oblačiti lepše i raskošnije od nje, a čak ni imati lepšu frizuru, a svojim podanicama je sama šišala lokne samo kako bi njene bile najpepše. Reklo bi se da je ovo "povukla" na svog oca, Petra, koji je na isti način rešavao situacije u kojima bi neko imao lepšu bradu od njega - "cap-cap" i Petrova je opet najlepša!

Njena ljubav prema modi prevazilazila je sve uobičajene granice, a veoma je vodila računa i o tome da niko ne dobije iste materijale za haljine kao što su njeni. Jednom se čak desilo da je francuski trgovac prodao deo odabranog materijala drugoj ženi, a Jelisaveta je, saznavši za to, naredila da se cela partija tkanina vrati. I šta će, vratio je, kako se ne bi zamerio ruskoj imperatorki.

Istančan ukus Jelisavete Petrovne

O tačnom broju haljina koje je posedovala Jelisaveta Petrovna već vekovima kruže legende, a u istorijskim spisima navedeno je i da ona nikada istu haljinu nije oblačila dva puta. Osim toga, u danima kada su organizovani praznici, maskarade, balovi ili pozorišne predstave, Jelisaveta se presvlačila i po nekoliko puta, samo da je niko ne vidi na dva različita događaja u istoj toaleti.

Međutim, ona nije nosila "sve što stigne", već je svoje haljine birala sa posebnom pažnjom, vodeći se istančanim ukusom i poslednjim "krikom" francuske mode, birajuući svetlije tonove i najkvalitetnije materijale. Sa godinama, imperatorka je postajala sve izbirljivija i zahtevnija, pa se tako, gledajući se u ogledalo, presvlačila i menjala frizuru i po nekoliko puta, sve dok joj se odraz u ogledalu ne bi svideo dovoljno da izađe "među ljude".

Misterija je rešena: Gde je nestalo 15 hiljada Jelisavetinih haljina

Nakon smrti imperatorke, u njenom garderoberu pronađeno je preko 15 hiljada haljina, dva kovčega sa čarapama i nekoliko hiljada cipela, kao i nebrojano mnogo neiskorišćenih materijala, lenti i drugog "bogatstva". Ove zalihe koristile su se i narednih 50 godina - haljine Jelisavete Petrovne bile bi prepravljane za razne manifestacije, spektakle i balete i korišćene za ukrašavanje crkava, dok su se preostali materijali koristili za šivenje crkvenih odora.

Upravo je ljubav prema raskoši Jelisavete Petrovne utemeljila modu na ruskom dvoru, a zahvaljujući njenom istančanom ukusu, inostrani ambasadori su i nekoliko vekova kasnije sa divljenjem posmatrali bogatstvo i velelepnost ruske carske porodice.

image