Magazin

Vapaj šuma sve glasniji: Naučnici ustanovili da globalno zagrevanje zaustavlja proces fotosinteze

Najgori mogući scenario, u kome će lišće biljaka da se pregreje do stadijuma kada fotosinteze više neće biti moguć, uskoro bi mogao da postane naša realnost, upozorili su naučnici i ekolozi. Od ovoga nas deli samo 3,9 stepeni Celzijusa, a prema predviđanju naučnika već početkom narednog stoleća globalno zagrevanje bi moglo da uzme svoj danak.
Vapaj šuma sve glasniji: Naučnici ustanovili da globalno zagrevanje zaustavlja proces fotosinteze© Canva / tzahiV

Međunarodni tim naučnika proučavao je uticaj visokih temperatura vazduha na listove biljaka, a njihov zaključak je krajnje alarmantan: povećanje prosečnih temperatura na Zemlji za još 3,9 stepeni Celzijusa zaustavilo bi fotosintezu u listovima velikog broja predstavnika tropske flore.

"Naši proračuni pokazuju da tropske šume mogu da izdrže povećanje temperature vazduha do oko 3,9 stepeni Celzijusa, nakon čega će se značajan deo njihovog lišća pregrejati i prestati da učestvuje u fotosintezi. Ova oznaka je veoma blizu onoga što Zemlju čeka pod najnepovoljnijim uslovima", naveli su istraživači.

Koliko su biljke blizu kritične temperature na kojoj je fotosinteza nemoguća

Kako bi razumeli realan stepen pretnje globalnog zagrevanja na ekosistem, grupa klimatologa iz Amerike, Evrope i Australije, predvođena Kristoferom Dautijem, docentom na Univerzitetu Severne Arizone, zaputila se put tropskih šuma Brazila, Portorika, Paname i Australije, u kojima su na površinu lišća drveća postavili senzore temperature. Ovi senzori imali su zadatak da ocene koliko su biljke blizu kritične temperature od 46,7 stepeni Celzijusa na kojoj lišće prestaje da upija svetlost i vrši proces fotosinteze.

Merenja su pokazala nimalo optimistične rezultate: tokom dana, krošnje drveća u proseku se zagrevaju do 34 stepena Celzijusa, dok u pojedinim slučajevima temperature dostižu i 40. podeljak skale. Njihova merenja potvrdili su čak i satelitski snimci, te nema sumnje da su ona ispravna, i relevantna.

Eksperimentalnim zagrevanjem predvideli budućnost fotosinteze

Osim merenja, naučnici su sproveli i jedan eksperiment kako bi razumeli i šta je to što se daljim zagrevanjem u budućnosti može očekivati od biljaka. Naime, oni su u posebnim uslovima podigli temperaturu u krošnjama pojedinih stabala za dva do četiri stepena, a zatim i pratili reakciju lišća, pri čemu je ono pokazalo potpuno zaustavljanje fotosinteze.

Ovakva posledica globalnog zagrevanja je neminovna ukoliko temperatura na Zemlji poraste za još 3,9 stepeni Celzijusa, a naučnici upozoravaju da nas tragičan scenario može očekivati već početkom narednog stoleća.

image