Magazin

Botanička bašta - mesto dobre zabave

Sa svojim otvorenim prostorom, japanskim vrtom i staklenikom, Botanička bašta "Jevremovac" osim što predstavlja svojevrsna "pluća grada", sve češće je zelena scenografija i kutak za mnoge događaje, radionice, festivale i koncerte.
Botanička bašta - mesto dobre zabave© Институт за ботанику и Ботаничка башта Биолошког факултета у Београду

Vikend za nama obeležio muzički spektakl Darka Rundeka i Ekipe, dok će sledeća subota i nedelja 2. i 3. septembra biti rezervisani za Piknik u bašti, kada će vrhunski kuvari prezentovati svoje veštine, a publika na prostirkama uživati u hrani, piću, DJ setovima i muzici zvezda Ide Prester i Lolobrigide, Jelene Bjeković i Bojane Stamenov bandu.


Jedino pravilo koje je bilo i ostalo obavezno tokom svih letnjih manifestacija u Botaničkoj bašti, poput Wine GardenaJazz in the Garden  festivala, manifestacije Duh istoka ili obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine - jeste čuvati prirodu, voditi računa o održivosti, reciklaži, cirkularnoj ekonomiji itd.


Koncert Darka Rundeka, osim što je bio poslastica za ljubitelje njegovih novijih pesama "Mlad", "Uspomena", "Grane smo na vjetru", "Apokalipso", ili onih starijih iz doba Haustora, "Uzalud pitaš”, "Šejn" i "Šal od svile", ujedno je i praznik za one koji, baš kao Ekipa i Long play, prave male korake u zaštiti životne sredine, brige o dobrobiti životinja i sličnih malih "revolucija".
I ovog puta se na koncertima nisu koristile jednokratne plastične čaše, već je svaki posetilac mogao da dobije svoj primerak brendirane, trajne plastične posude.
"Nećemo dugo. Izvinjavamo se vevericama, štakorima, drveću", rekao je Rundek okupljenima, sa idejom da se pravi što manji uticaj na prirodno okruženje botaničke bašte "Jevremovac".

Inače, otvoreni prostor bašte sadrži biljni fond od preko 1300 vrsta grupisanih u geografske i ekološke celine, a najponosniji su na stare brestove, gorostasne primerke hrasta lužnjaka 140 godina starosti, kestena, više vrsta borova, ariša, smrča, tisa, kedrova, čempresa, tuja, prastarih vrsta sekvoja, Ginkgo biloba, Pančićeve omorike itd. A tu je i poseban deo Japanskog vrta, gde se biljke biraju po simbolici koju nose, a kamen i voda dopunjavaju osnovne elemente japanske bašte, dobre energije i harmonije.
Sve to čini idealno mesto za kvalitetan izlazak i provod, pa šta čekate?

image