Magazin

Jedite rukama - hrana je tako ukusnija i zdravija

Korišćenje pribora se smatra "civilizovanim" načinom konzumiranja hrane u većini kultura sveta. Međutim, ako bismo odlučili da tokom obroka koristimo prste, umesto viljuške i noža, možda bismo osetili da je hrana ukusnija i celo iskustvo prijatnije. Pored mentalnih, postoje i fizički benefiti koje ovakva aktivnost može da pruži.
Jedite rukama - hrana je tako ukusnija i zdravija© Pixabay/epicantus

U pojedinim kulturama sveta se hrana konzumira rukama, ali većina ljudi koristi pribor, u vidu viljuške, noža, štapića... Sigurno je da su mnogi navikli na pribor i ne mogu da zamisle da određene obroke jedu rukama, jer deluje nepraktično i neuredno, ali stručnjaci smatraju da ipak postoje dobri razlozi za uvođenje ove rutine. 

Mnogima se barem jednom desilo da kada naruče, na primer, picu u restoranu, pokušaju da je jedu priborom. Nakon nekoliko zalogaja, odustanu i uzmu parče u ruke i tako ga završe. U tom trenutku, celo iskustvo postaje mnogo lepše i korišćenje pribora deluje kao da bi uskretilo uživanje. Nije u pitanju subjektivni osećaj pojedinca, već postoje dobri razlozi zašto je konzumiranje hrane rukama dobra ideja, koje podržavaju različiti psiholozi i nutricionisti:

Veza između uma i tela

Mnogi psiholozi smatraju da nas korišćenje pribora zapravo udaljava od hrane, ne samo fizički, već i psihički. Tokom konzumiranja hrane uključujemo čulo vida, ukusa i mirisa, a korišćenjem prstiju, umesto viljuške i noža, uključuje se i čulo dodira. Tada nesvesno usporavamo ceo proces, potrebna nam je veća koncentracija za svaki zalogaj i možemo se pravilno usredsrediti na teksture, zajedno sa bojom, aromom i ukusom.

Samim tim, hrana postaje uživanje, potpuno posvećujemo pažnju svim mirisima i ukusima koje osećamo i koje možemo povezati sa teksturama koje osećamo pod prstima. Pojedini psiholozi smatraju da možemo pretpostaviti kakvog će ukusa hrana biti čak i pre nego što je zagrizemo, jer je dovoljno da je samo dodirnemo.

Poboljšava varenje i sprečava prejedanje

Kada dotaknemo hranu, mozgu šaljemo signal da je vreme za jelo. Na taj način proces varenja hrane postaje prirodniji, jer se stomak "priprema" za rad od kako smo prvi put osetili teksturu hrane u rukama. 

Pored toga, kada jedemo prstima i usporimo, postajemo svesni sadašnjeg trenutka, zalogaja, ukusa i drugih nadražaja, tako da možemo bolje registrovati da li smo siti ili ne. Kada nam nešto odvlači pažnju dok jedemo (razgovor s drugima, korišćenje telefona, gledanje televizora) i ako koristimo pribor, može se desiti da ne umemo proceniti da li smo još uvek zaista gladni i da li nam je telo spremno za još hrane.

Ako viljušku zamenimo prstima i stomak počne da radi "na vreme", možemo izbeći slučajno prejedanje i mučninu. Jedna studija iz 2013. godine je pronašla vezu između prejedanja i oboljenja od dijabetesa tipa 2, tako da konzumiranje hrane rukama zapravo može biti dobra vežba za postepeno korigovanje ove navike. 

Cirkulacija i "mala vežba"

Iako vežbanje tokom obroka možda zvuči suludo, istezanje ruke da dohvatimo hranu i korišćenje šaka i prstiju da je držimo ili cepkamo komadiće može biti mala aktivnost koja "trenira" mišiće tokom jela. Pored toga, čak i najmanja vrsta pokreta je dobra za cirkulaciju u telu, što samo postaje još jedan fizički benefit. 

image