Magazin

Mitovi o ulozi vode u mršavljenju

Mnogi tvrde da ako pokušamo da smršamo, jedan od koraka koje ne smemo zaboraviti je da svaki dan je pijemo puno vode. Postoji verovanje da voda pomaže u smanjenju apetita i sagorevanjeu kalorija , što dovodi do gubitka težine. Iako redovno konzumiranje vode zvuči kao idealan i jednostavan način regulisanja težine, još uvek ne postoji dovoljno naučnih dokaza koji potvrđuju ove teorije.
Mitovi o ulozi vode u mršavljenju© Pexels/cottonbro studio

Svakodnevno konzumiranje vode je sigurno neizostavan deo zdrave rutine, jer pomaže optimalnoj funkciji mozga, sprečava dehidrataciju, održava zdravlje kardiovaskularnog sistema... Pored toga, mnogi veruju da je voda tajni sastojak koji može pomoći u mršavljenju. Iako voda može pomoći u regulisanju celokupnog zdravlja ogranizma i rada metabolizma, postoje određeni mitovi o ulozi vode u mršavljenju:

Mit 1: Voda pomaže u sagorevanju kalorija

Jedna mala studija, u kojoj je učestvovalo četrnaest mladih odraslih osoba, pokazala je da konzumiranjepola litra vode povećava potrošnju energije tokom mirovanjaza oko dvadeset četiri odsto.

Iako ovo otkriće može zvučati odlično (i idilično), navedeni efekat je trajao samo sat vremena, što zapravo uopšte ne bi značilo veliku razliku u gubljenju kalorija. Za prosečnu odraslu osobu težine oko sedamdeset kilograma, sagorelo bi se samo oko dodatnih dvadeset kalorija (četvrtina jednog keksa) na svakih petsto mililitara vode koju popiju.

Još jedno ispitivanje osmoro mladih odraslih pokazalo je dodatnu potrošnju energije nakon konzumiranja vode iz frižidera, ali se broj sagorenih kalorija povećao samo za četiri procenta više, nego kao kod konzumiranja manje hladne vode.

Postoji mogućnost da su ovi rezultati dobijeni zato što je telo koristilo više energije, da bi se voda podigla na telesnu temperaturu ili zato što je potrebno više energije da telo filtrira povećanu zapreminu tečnosti kroz bubrege. Ipak, kao i pre, navedeni efekat je trajao samo oko sat vremena.

Dobro je napomenuti da su oba istraživanja rađena na mladim, zdravim odraslim osobama. Potrebno je više istraživanja da bi se videlo da li se drugačiji efekat primećuje i kod drugih grupa (kao što su sredovečni i stariji odrasli).

Dakle, iako istraživanja pokazuju da je moguće, količina sagorelih kalorija je veoma mala. Na primer, čak i ako bismo pili dodatnih litar i po vode svaki dan, to bi nam uštedelo manje kalorija nego što bismo ih dobili u jednom parčetu hleba.

Mit 2: Voda uz obrok smanjuje apetit

Navedena tvrdnja deluje razumno, jer kada je stomak bar delimično pun vode, manje je mesta za hranu, zbog čega jedemo manje. Brojne studije zaista podržavaju ovu tvrdnju, posebno one koje su sprovedene kod srednjih i starijih odraslih osoba. Zbog toga se ljudima koji imaju loš apetit savetuje da ne piju pre jela, jer to može dovesti do nedovoljnog unosa hrane.

Ipak, za ljude koji žele da izgube težinu, nije toliko jednostavno. Jedna studija je pokazala da su sredovečni i stariji odrasli izgubili dva kilograma tokom perioda od dvanaest nedelja kada su pili vodu pre jela, u poređenju sa ljudima koji nisu pili vodu uz obrok. S druge strane, mlađi učesnici (od dvadeset do trideset pet godina) nisu izgubili na težini, bez obzira da li su pili vodu pre obroka ili ne.

Ali pošto studija nije koristila "zaslepljivanje" (kada su informacije koje mogu uticati na učesnike zadržane dok se eksperiment ne završi), to znači da su učesnici možda postali svesni zašto su pili vodu pre obroka, što je možda navelo neke učesnike da namerno promene koliko su jeli, u nadi da bi to moglo povećati njihove promene u gubitku težine.

Međutim, ovo ne objašnjava zašto efekat nije primećen kod mladih odraslih osoba. Drugi izazov kod sličnih istraživanja je da se često stavlja fokus samo na jedan od svih dnevnih obroka, umesto na celoupan režim ishrane u kombinaciji sa vodom.

Drugim rečima, iako može doći do nekih efekata vode koji "ubijaju apetit", čini se oni verovatno neće dovesti do dugoročne promene težine, a mogu zaista samo biti posledica svesnih promena u našoj ishrani. Pored toga, nakon što se popijena voda isprazni iz stomaka, osećaj gladi se veoma brzo vraća.

Voda pomaže, ali nije magična prečica

Iako manipulisanje osećaja sitosti nije jedini način regulisanja apetita i mršavljenja, mogu biti dobar početak. Umesto konzumiranja isključivo vode za dobijanje osećaja sitosti (kako bismo jeli manje), preporučljivo je pronaći "zlatnu sredinu" i opredeliti se za supu ili potaž. Na taj način se unosi dovoljno vode, ali i hranljivih materija iz namirnica koje je potrebno variti, što dovodi do dužeg osećaja sitosti.

Na kraju, konzumiranje dovoljno vode za pravilan rad organizma, zajedno uz adekvatan režim ishrane i vežbanja je najbolji način za dugoročno i zdravo mršavljenje.

image