Magazin

Voda - 4 najveća mita

Sa vodom se susrećemo svaki dan i znamo da je ovo piće izvor života. Međutim, koliko netačnih informacija se godinama širi o ''pravilnom'' konzumiranju? Da li je moguće preterati sa unosom vode? Da li je ona stvarno tajna do savršene kože?
Voda - 4 najveća mita© Unsplash/manu schwendener

Dobijemo je uz kafu, koristimo je tokom kuvanja i konzumiramo je preko različitih izvora svaki dan, kao što su voće, povrće, čajevi... Predstavljamo nekoliko najpopularnijih zabluda o unošenju i beneficijama ove tečnosti:

Mit 1: Dehidrirani smo samo kada ožednimo.

Nivo tečnosti u organizmu može da opadne za 2-3 procenta pre nego što postanemo žedni. Telo nam ovaj signal šalje kada je već neko vreme dehidrirano. Ipak, to ne znači da je u pitanju ozbiljan problem, ali bi trebalo da održavamo stabilan nivo hidratacije. Da bismo ovo izbegli, potrebno je piti vodu svaki dan, ali bez preterivanja. Ovde nastaje sledeći mit.

Mit 2: Nikad dosta!

Često možemo čuti da je najidealnije popiti oko 8 čaša vode (ili više) svaki dan, ali za koga? Sigurno je da malo dete i odrasla osoba ne moraju unositi istu količinu. Previše unošenja vode zapravo može biti loše po zdravlje i dovesti do hiponatremije (nedovoljno natrijuma u telu). Takođe, neko ko često konzumira krastavce ili paradajz koji sadrže veliki procenat vode ne mora piti isto koliko i onaj koji ih ne jede. Oni koji ne treniraju i ne znoje se, često imaju više vode u organizmu, dok neko ko redovno vežba to mora nadoknaditi. Za ''idealnu'' procenu, najbolje je unositi vode koliko nam se zaista traži i slušati svoje telo. Takođe, možemo se konsultovati sa lekarom ili nutricionistom za profesionalni savet.

Mit 3: Vodom do lepe kože.

Unošenje mnogo vode je jedan od saveta na koji redovno nailazimo ako želimo blistav ten. Međutim, nije dokazano da unos vode ima direktne veze sa izgledom naše kože. Jedina veza koju ovde možemo da napravimo je da je voda potrebna za rad naših unutrašnjih organa i kada oni finkcionišu kako treba, to se vidi i spolja. Isto tako, kada nastaje problem u organizmu, to možemo videti u promeni tena. Zbog ovoga se može reći da voda indirektno utiče na izgled naše kože, ali ne može da zameni proizvode i lekove namenjene licu.

Mit 4: Sportska pića su bolja za hidrataciju tokom vežbanja.

Sportska pića sadrže vitamine, elektrolite (kalcijum, magnezijum, natrijum...) i šećer. Ovo nam daje potrebnu energiju tokom vežbanja. Međutim, ako je važno samo da budete hidrirani i da vam žeđ ne remeti vežbanje, voda je sasvim dovoljna. U slučaju da tog dana niste stigli dovoljno da odmorite ili jedete, sportska pića mogu pomoći da pregurate trening.

image