Magazin

Gde odlaze milioni evra koji se prikupe u Fontani di Trevi

Jedna od najpoznatijih fontana na svetu, Fontana di Trevi, potiče iz perioda baroka i privlači milione turista da zbog nje dođu u Rimu. Osim što pleni lepotom, fontana je i "kasica" u koju turisti godišnje ubace i preko milion evra. Tradicija bacanja novčića preko ramena ima dvostruku svrhu - ispunjavanje želja pojedinaca i pomoć onima kojima je potrebna.
Gde odlaze milioni evra koji se prikupe u Fontani di Trevi© Michele Bitetto

Ovaj ritual, gde se bacaju novčići u fontanu, postao je najverovatnije popularan zahvaljujući filmu "Tri novčića u fontani" iz 1954. godine. Veruje se da će svako ko ubaci novčić u fontanu jednog dana vratiti u Rim. Takođe, ako osoba ubaci još jedan očekuje ga ljubavna avantura, a ako ubaci i treći može da se spremi za brak.

Da li će se ove želje, ispuniti to ne znamo, ali činjenica je da dnevno fontana "zaradi" u proseku tri hiljade evra, a turisti najčešće ostavljaju tri valutu - evro, dolar i jen. Poznato je da su turisti bacali i drago kamenje, kao i zlatne zube.

Dakle, kome idu milioni evra koje se prikupljaju u Fontani di Trevi?

Par puta godišnje, gradska uprava Rima šalju ekipu da prikupi novčiće koji se nalaze u fontani. Proces prikupljanja izgleda tako što radnici četkama pometu novčiće u gomile, pa onda koristeći usisno crevo i izvuku novac iz vode. Kovanice se skladište pod policijskim nadzorom, a 2001. gradonačelnik je odlučio da se sitniš prikupi za lokalnu dobrotvornu organizaciju "Karitas" kako bi se zaustavili pokušaji ljudi da ukradu novčiće iz fontane, piše Juronjuz.

Ovakva odluka je bila veliki podsticaj za dobrotvornu organizaciju, a novac se koristi da bi se pomoglo siromašnima - finansiraju se narodne kuhinje, skloništa za beskućnike. Takođe novac ide i za održavanju kompleksa na periferiji Rima u kome se nalaze starački dom, kantina i zubar za stanovnike grada koji žive u siromaštvu.

Uz svoju istorijsku i kulturnu vrednost, Fontana di Trevi je nadmašila svoj značaj kao turističke atrakcije, svojim humanitarnim doprinosom. Posetioci će i dalje dolaziti da zamisle svoje želje i snove, a njihovi novčići će nastaviti da menjaju živote onih kojima je podrška najpotrebnija.

Ovo remek delo baroka se napaja vodom iz akvadukta i visoko je čak 25.9 metara i široko 19.8 metara. Arhitekta fontane je bio Nikola Salvi.

image