Magazin

Uticaj sovjetske arhitekture u svetu - moskovske "staljinke" za predelima Rusije

Od veličanstvenih palata u Sankt Peterburgu do "Sedam sestara", ruska arhitektura zbog svoje impozantnosti niz vekova je predmet divljenja, a ova prepoznatljiva sovjetska estetika izašla je i za granice Ruske Federacije, ostavljajući trag na horizontima Varšave, Šangaja i mnogih drugih svetskih prestonica.
Uticaj sovjetske arhitekture u svetu -  moskovske "staljinke" za predelima Rusije© Canva / Роман Измайлов

Sedam staljinskih nebodera zaštitni su znak Moskve, a mnogi ih zbog njihovih sličnosti nazivaju i "Sedam sestara". Izgrađeni u periodu četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka po predlogu Staljina, ovi oblakoderi i danas se svrstavaju u najviše i najraskošnije zgrade u Moskvi, a svojom upečatljivom estetikom "osvojili su srca" stanovnika širom sveta.

Zadivljeni lepotom, arhitekte su projekte sovjetskih "staljinki" preneli i u mnoge druge države, a ostaje da saznamo, gde još postoje velelepna sovjetska remek-dela arhitekture.

Šangajski izložbeni centar

Da su Rusija i Kina od davnina u prijateljskim odnosima koji se neguju obostrano govori i to da se u Šangaju, na drugom kraju sveta, nalazi još jedna "staljinka", koja je nastala zahvaljujući zajedničkom radu ruskih i kineskih arhitekata: projekat i izgradnju vodili su sovjetski stručnjaci, dok su finese zasluga kineskih arhitekata.

Dvorac slobodne štampe u Bukureštu

U komšijskoj Rumuniji nalazi se nama najbliža "staljinka" u kojoj se tokom pedesetih godina nalazila novinarska redakcija "Skinteja", zvaničnog sredstva javnog informisanja rumunske komunističke partije, a zanimljivo je i da je u periodu od šezdesetih pa sve do početka devedesetih godina prošlog veka ispred zgrade bila postavljena velika skulptura Lenjina. Danas Lenjina nema, a umesto njegove statue na trgu ispred zgrade postavljen je spomenik antikomunističkog pokreta. Rumunska "staljinka" može se pohvaliti dvema važnim činjenicama:

  • Do 2007. godine bila najviša zgrada u državi - njena ukupna visina iznosila je 92 metra
  • Krasila je novčanicu od 100 leja

Kompleks Largo u Sofiji

Sredinom pedesetih godina državne vlasti u Sofiji su podigle čak tri zgrade u stilu sovjetskih oblakodera. U centralnoj zgradi nalazio se bivši partijski dom u kome danas zaseda Narodna skupština Bugarske, u drugoj "staljinki" nalazi se Savet ministara dok su u trećoj smešteni rezidencija predsednika države, ministarstvo prosvete i hotel "Balkan". Kao i u Bukureštu, i ovde je ispred kompleksa stajao spomenik Lenjinu - 2000. godine on je uklonjen, a zamenila ga je Sveta Sofija.

Zgrada sa šiljkom u Harkovu

Nesvakidašnji spoj staljinske i hruščovske arhitekture može se uočiti već pri prvom susretu sa ovom zgradom koja se nalazi u samom centru Harkova. Nakon rata koji je pogodio Sovjetski Savez, vlasti su činile sve da se situacija u zemlji stabilizuje u što kraćem roku, pa su pedesetih godina prošlog veka, na mestu ruševina izgradili prepoznatljivu "staljinku" u kojoj je trebalo da budu smešteni radnici lokalne fabrike turbina. Ipak, zgrada nije u potpunosti završena kada je bilo planirano, a njena izgradnja nastavila se tek šezdesetih godina, kada je na vlasti već bio Hruščov, koji je insistirao na tome da arhitektura bude svedenija, bez nepotrebnih raskošnih elemenata.

Zgrada Akademije nauka Letonije u Rigi

Kao inspiracija za projekat Akademije nauka letonskim arhitektama poslužili su moskovski oblakoderi, a rižska "staljinka" možda je i najsličnija onim "originalnim" koje predstavljaju vizit-kartu Moskve. Iako je spoljni deo fasade ostao netaknut još od momenta izgradnje, enterijer je promenjen u potpunosti od momenta raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine - svi simboli koji su mogli asocirati na Staljina i Lenjina su uklonjeni, kao i upečatljiva sovjetska zvezda koja se nalazila na vrhu špica.

image