Magazin

Prvo mladunče džinovske pande rođeno u Rusiji (VIDEO)

Slučaj je jedinstven i po tome što roditelji mladunčeta imaju samo sedam i šest godina
Prvo mladunče džinovske pande rođeno u Rusiji (VIDEO)www.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Rođeno je prvo mladunče džinovske pande u Rusiji, javljaju iz moskovskog zoološkog vrta i dele snimak na kome majka panda Dindin grli i liže svoje mladunče i jede bambus.

"Ovo je jedinstven događaj za zemlju, ali i za celokupnu globalnu ekološku zajednicu. Mladi par džinovskih pandi - mužjak Žui i ženka Dingdin dobili su bebu tešku oko 150 grama. Pol mladunčeta je još nepoznat", saopštila je pres služba.

U zoološkom vrtu danonoćno prate mladu majku i rade sve potrebne testove.

"Slučaj je jedinstven i po tome što su Žui i Dingdin mladi, imaju samo sedam, odnosno šest godina. Obično se prvo mladunče rodi kada roditelji napune 8 do 10 godina", pojašnjavaju u zoološkom vrtu.

Ruji i Dingding su dovezeni u Moskvu 2019. specijalnim letom iz Pekinga.

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping prisustvovali su ceremoniji otvaranja paviljona "Kineska fauna" u Moskovskom zoološkom vrtu.

U divljini, pande se nalaze isključivo u Kini. Crno-beli medvedi su proglašeni za nacionalno blago i vlasništvo su Kine. Džinovske pande se prenose na teritoriju drugih država na osnovu ugovora o zakupu.

Žui i Dingding prebačeni su u Moskovski zoološki vrt u okviru sporazuma o saradnji u naučnom programu za očuvanje i reprodukciju retke vrste životinja.

image