Magazin

Brokoli kao saveznik u borbi protiv gripa i virusa

Predstavaljaju riznicu vitamina A, C i B, bogati su kalijumom i fosforom i smatraju se "super hranom", tačnije namirnicama sa velikom koncentracijom vrednih sastojaka. Iako nisu mnogima omiljeno jelo, nedavno istraživanje će vas navesti da ih češće uvrstite u svoj jelovnik jer konzumacija brokolija, kupusa i kelja potencijalno štiti pluća od virusa i bakterija.
Brokoli kao saveznik u borbi protiv gripa i virusa© @ 8photo

Određena jedinjenja u kelju, kupusu, brokoliju deluju kao indukcija za protein arilni ugljovodonični receptor (AHR) čija je uloga da čuva pluća i creva. Zato je baš ovo povrće naš saveznik u borbi protiv prehlada i gripa:

"Manja je verovatnoća da ćemo dobro jesti kada smo bolesni, a samim tim nećemo uzeti i korisne molekule iz povrća zbog kojih naš organizam funkcioniše. Inače je dobro da jedemo povrće, tj. kupusnjače, a posebno ih treba konzumirati kada smo bolesni", kaže imunolog Andreas Vark sa Instituta Francis Krik.

Prirodni molekuli koji se nalaze u kupusarima, mogu da "aktiviraju" protein arilni ugljovodonični receptor (AHR) koji se nalazi u krvnim sudovima naših pluća i tako pokrenu unutrašnju lančanu reakciju. U tom slučaju, efekat AHR-a na imune ćelije biva dobro prihvaćen, a otkriveno je da igra značajnu ulogu u endotelnim ćelijama plućima, sugeriše istraživanje sa Institutu Francis Krik.

Iako je uticaj AHR proteina na imunitet je poznat, nova studija otkriva uticaj ovog proteina na ćelije koje čine jedan od dva sloja plućne barijere: "Pokazali smo da je AHR važan za održavanje plućne barijere kroz sloj endotelnih ćelija, koji je poremećen tokom infekcije", kaže doktor Andreas Vark.

Studija se bazirala na nizu eksperimenata sprovedenih je na miševima zaraženim virusom gripa. Otkriveno je da AHR protein pomogao u sprečavanju popustnjivosti plućne barijere kod onih miševa koji su konzumirali kupusare, a imali su manje oštećenja na plućima i nisu puno izgubili na težini. Takođe, isti ti miševi su bilo u stanju da se bolje bore protiv bakterijske infekcije:

"Ono što smo identifikovali jeste spona koja povezuje ishranu sa zaštitom od infekcije pluća preko endotelnih ćelija", kaže naučnik i jedan od autora studije Džek Mejdžor i napominje da su u ovom istraživanju posmatrali reakcije na virus gripa, ali i da su druga istraživanja pokazala da kovid 19 može da smanji aktivnost AHR u plućima.

image