Magazin

Koje namirnice su najgore za varenje

Ukoliko su česti problemi sa varenjem ili osoba ima osetljiviji stomak bilo bi dobro da izbegava hranu koja dodatno opteređuje rad organa za varenje
Koje namirnice su najgore za varenje© freepik/cookie_studio

Zima je vreme kada većina ljudi jede tradicionalna kuvana jela koja su pržena i masna. U Srbiji su od specijaliteta najpopularniji sarma i pasulj, koji nekim ljudima mogu izazvati probleme sa varenjem. Koju hranu izbegavati ukoliko već postoji problem sa stomakom?

Hrana pržena u dubokom ulju je najčešće premasna  i može dovesti do dijareje. Bogati sosevi posluženi uz masne komade mesa i ukusni kremasti dezerti puni putera, takođe će izazvati stomačne probleme. Birajte grilovanu ili hranu pečenu u rerni i lagane soseve sa povrćem.

Preporuka za veći unos vitamina C, motivisaće mnoge da zimi kupuju veće količine citrusnog voća. Iako bogato vlaknima, ovo voće ima i kiselinu koja većini uznemiri stomak. Ukoliko stomak reaguje burnije nakon konzumiranja pomorandže, grejpfruta i ostalog citrusnog voća, trebalo bi smanjiti količinu ovih namirnica u ishrani.

Većina ljudi smatra da je prelaskom sa zaslađenih proizvoda na dijetalne varijante istih, sa veštačkim zaslađivačima, učinila pravu stvar. Međutim, hrana u kojoj se koriste veštački zaslađivači kod nekih ljudi može dovesti do problema sa varenjem. Samo od žvaki bez šećera, koje kao zamenu u sebi imaju sorbitol, moguće je dobiti grčeve ili dijareju. Procene su da dnevno 50 i više grama sorbitola, koji najčešće sadrže gume za žvakanje, izaziva probleme kod nekih ljudi.

Iako je preporuka da se u ishranu uključi hrana bogata vlaknima, problem nastaje ukoliko se odjednom započne konzumacija ovakve hrane ili se takva hrana jede u većoj količini, jer može da izazove brojne neprijatnosti. Gasovi, nadutost su propratni efekti, a ukoliko već osoba ima osetljiv želudac, savet je da polako uvodi ove namirnice u ishranu postepeno povećavajući njihovu količinu.

Pasulj i druge mahunarke prepune su proteina i vlakana, ali i pune teško svarljivih šećera koje izazivaju grčeve i gasove. Ljudsko telo ne poseduje enzime koji mogu da ih svare. Bakterije iz creva tada preuzimaju ovaj posao, ali kao nusprodukt ispuštaju gasove dok vare ovu hranu. Trik koji pomaže je potapanje pasulja u vodu, na makar 4 sata, pa zatim dodavanje nove vode i kuvanje. U Srbiji su bake prve dve vode nakon ključanja prosipale, a dodatak nane ili bosiljka dok se prirpema pasulj, mnogima je olakšavao stomačne probeleme. 

Kupus je još jedna namirnica koja je popularna tokom zime, ali i svo kupusasto povrće, uključujući i brokoli, ume da stvara probleme organima za varenje. Razlog je opet šećer, i to identična vrsta šećera koju imaju mahunarke. Zbog toga je kupusasto povrće bolje jesti kuvano nego sirovo.

Iako se prirodno fruktoza, kao vrsta šećera nalazi u voću, često se koristi kao zaslađivač u sokovima, bombonama, gaziranim pićima i pecivima. Fruktozu neki ljudi teško vare i izaziva im dijareju, nadimanja i grčeve u stomaku.

Kako bi napravili sva ukusna jela iz Srbije, kao što su već pominjani pasulj ili kupus, koristi se puno začina. Upravo ovakva začinjena hrana kod nekih ljudi izaziva gorušicu, posebno ako je u pitanju bio količinski veći obrok. Ljute papričice, jedna od omiđenih začina, posebno tokom zimskih dana, u sebi imaju kapsaicin, koji može biti krivac za težu toleranciju i probleme sa varenjem.

Ukoliko se nakon konzumacije mlečnih proizvoda pojavi dijareja, nadimanje ili gasovi, velika je verovatnoća da je osoba "netolerantni na laktozu". Ova netolerancija zapravo znači da telo nema enzime koji mogu da svare šećer iz mleka ili drugih mlečnih proizvoda. Izbegavanje ove vrste hrane ili korišćenje lekova koji nadoknađuju nedostatak enzima, jedina je pomoć kod ovog problema sa stomakom uzrokovanog mlečnim proizvodima.

Pepermint opušta mišiće na vrhu želudca, pa vraća hranu nazad u jednjak, često izazivajući gorušicu. Kafa ili čokolada takođe mogu dovesti do ovog gorućeg osećaja. Manje porcije i nikako u krevet nakon obroka, pomažu kod ove neprijatne pojave.  

Lekari savetuju da se uvek prati reakcija tela i signali koje ono daje. Ukoliko se nekoliko puta pojave isti stomačni simptomi, trebalo bi istraživiti šta je problem pa ili izbegavati takvu hranu ili uz adekvatnu terapiju konzumirati jela.

image