Magazin

Šta ne bi trebalo da jedemo kasno uveče

Nakon celodnevnog rada, trčanja sa obaveze na obavezu, desi vam se da pred odlazak u krevet osetite glad. Razum i pravila zdrave ishrane nalažu vam da izbegavate iskušenje da jedete noću, jer može dovesti do neželjenog dobijanja na težini, poremetiti kvalitetan san i narušiti zdravlje. Ali, ako ste istinski gladni kasno uveče, šta je najbolje jesti u to vreme? Odabir prave noćne užine može vam pomoći da brže zaspite i čvršće spavate a da ne nagomilate kilograme.
Šta ne bi trebalo da jedemo kasno uveče© freepik/DCStudio

Ako primetite da žudite za hranom, dok gledate televiziju do kasno u noć, zastanite i zapitajte se da li ste zaista gladni. Možda vam je samo dosadno ili ste preumorni ili je vreme za odmor. Ako ste zaista gladni, nemojte ignorisati signale svog tela - teško je zaspati kada vam stomak krči ili vam je nizak šećer u krvi. Medicinski portal "Vebmd" dao je predloge dobrih kasnih obroka, ali i ukazao na izbore koje bi trebalo da izbegnete.

DA! Pola sendviča sa ćuretinom ili tost sa puterom od kikirija

Kada želite da vas nešto zasiti, pola sendviča sa hlebom od celog zrna i ćuretinom je dobar izbor. Vaše telo sporije vari cela zrna, tako da ćete se duže osećati sitim. Ćuretina ima triptofan, aminokiselinu koja pomaže da se uspavate. Ako ne volite ćuretinu, probajte puter od kikirikija ili badema na tostu od celog zrna pšenice. Maslac od orašastih plodova ima zdrave masti koje podižu nivo serotonina, hemikalije za dobro raspoloženje koja vam pomaže da se opustite.

NE! Ostaci od pice

Možda izgleda primamljivo, ali sve što je previše masno može izazvati gorušicu, posebno ako legnete ubrzo nakon jela. Užina koja ima manje od 200 kalorija je mnogo bolji izbor.

DA! Krekeri od celog zrna sa sirom

Ukoliko ste ljubitelj sira, izaberite omiljeni, koji je u manjoj količini, a u kombinaciji sa nekoliko krekera od celog zrna odličan izbor. Sir takođe ima triptofan.

DA! Kokice

Pod uslovom da nisu natopljene puterom ili preslane, kokice su odličan izbor. Celo zrno sa vlaknima, držaće vas sitim duže od čipsa.

Ne! Čips

Masnoća i so su loša kombinacija, posebno kada se bliži vreme za spavanje. Osim toga, lako se od malo čipsa dođe do previše pojedenog, tako da ono što počinje kao mala poslastica može se pretvoriti u previše, što je loše za vaše raspoloženje i struk.

Da! Granola štanglica sa niskim sadržajem šećera ili banana i bademi

Ovo može biti dobra zamena za kolačić, ali proverite da li na etikieti piše da vaša pločica nema previše šećera. Takođe možete uzeti pola banane u kombinaciji sa šakom badema - doabr su izvor magnezijuma, minerala koji će vam pomoći da se opustite. Ova kombinacija voća i orašastih plodova takođe ima malo triptofana.

Ne! Kolači i čokolada

Previše šećera će vas razbuditi makar na kratko, a trebalo bi da se opustite pred san. Osim toga, nakon ovog skoka šećera čest je nagli pad,koji čini da se osećate loše.

Da! Grčki jogurt

Kada želite kremastu poslasticu, grčki jogurt prepun proteina je dobra ideja. Stavite u njega višnje ili maline, koje sadrže melatonin, hormon koji će vas uljuljkati u zemlju snova.

Ne! Sladoled

Masnoća i šećer mogu otežati san. Ukoliko odaberete sladoled od čokolade, dobićete kofein koji ne želite u kasnim satima.

Da! Ovsena kaša

Nije samo za doručak. Topla kaša umiruje, a prepuna je vlakana koja pružaju osećaj sitosti. Ovsena kaša takođe pomaže lučenje melatonina, koji podstiče san.

Čak i ako se osećate gladno, ne preterujte. Odlazak u krevet sa prepunim stomakom može dovesti do neprijatne gorušice i nadimanja, što će znatno otežati pravi odmor tokom noći. Umesto toga, izaberite neki od ponuđenih "mini obroka", sa malo proteina i malo složenih ugljenih hidrata.

image