Magazin

Kako preživeti sezonu slava i izbeći prejedanje

Bogata slavska trpeza pravi je test izdržljivosti za naš karakter, ali šta raditi kada preteramo sa hranom i nakon svakog odlaska sa slave osećamo nadutost i mučninu naredna tri dana? Šta uraditi da to toga ne dođe?
Kako preživeti sezonu slava i izbeći prejedanje© unsplash/Claudio Schwarz

U zimskom periodu slava, skoro svakodnevno se nalazimo pred iskušenjem - da li pojesti još malo ruske salate, slasnih sarmica i hrskavog pečenja kako ne bismo uvredili domaćicu, ili ipak preskočiti još jedno slavsko prejedanje i ograničiti se samo laganim predjelom.

Postoje određeni saveti kojih se možemo pridržavati, a koji nam mogu pomoći da "preguramo" slavski period, a ipak uživamo u bogatim trpezama i specijalitetima domaće kuhinje.

Ako već znate da vas u toku dana očekuje odlazak na slavu, najbolje bi bilo da dan započnete samo ceđeniim sokom ili smutijem od zeleniša. Sok od zelenog povrća je odličan izvor vrednih enzima koji pripremaju sistem za varenje za predstojeći slavski izazov. 

Započnite obrok supom ili čorbom, jer ne samo da su jela "na kašiku" daleko preporučljivija od roštiljskog mesa i pečenja zbog lakše svarljivosti, već će i prividno stvoriti osećaj sitosti, i sačuvati vas prejedanja.

Ograničite unos masnih i bogatih vlaknima namirnica. Hrana sa visokim nivoom masti u sebi (poput sireva, pečenja, sarmi, itd), kao i hrana bogata vlaknima (kao što je pasulj, brokoli, luk i voće) trebaju više vremena da se svare, pa tako prejedanje njima može izazvati gorušicu, mučninu i nadutost.

Budite umereni i jedite polako - iako ovo često može biti izazov, naročito ako u danu idete na više od jedne slave, nemojte zaboraviti da je cilj okupljanja oko slavske trpeze  druženje, a ne preterivanje u hrani i piću. Odlučite se za dve, najviše tri stvari koje vas najviše privlače, i uzmite manje porcije, koje ćete pojesti polako, a ne "u trku", kako biste sprečili osećaj nadutosti u organizmu.

Ali, šta ako i pored ovih saveta niste uspeli da odolite porivu i pojeli više nego što ste planirali? Ne brinite, ima i za to leka. Prvo i najvažnije - unosite veće količine tečnosti, jer slana, masna hrana, kao i alkohol koji unosimo u sebe tokom slavskog perioda neminovno dovode do dehidratacije organizma. Voda, limunada, ceđeni sokovi i voćni čajevi bez kofeina najbolji su izbor, a supa ili čorba za ručak će vašem želucu dodatno prijati. Kada je reč o obrocima - najbolje bi bilo da se opredelite za "laganiju" hranu, pa su tako salate bogate svežim povrćem sa što manje proteina idealan izbor.

image