Magazin

Kuća Merilin Monro pred rušenjem: Novi vlasnik želi da je sruši i sagradi veću

Kuća u Brentvudu, površine 270 kvadratnih metara, koju je legendarna glumica Merilin Monro kupila početkom šezdesetih godina, za današnje standarde bi se smatrala skromnom. Ova kuća posebna je iz nekoliko razloga: To je jedina nekretnina koju je glumica samostalno posedovala i upravo u toj kući, u spavaćoj sobi, holivudska diva koja je tada imala 36 godina pronađena je mrtva.
Kuća Merilin Monro pred rušenjem: Novi vlasnik želi da je sruši i sagradi veću© Приватна архива

Vili u kojoj je slavna Merilin Monro provela poslednje godine života preti rušenje. Kuća je bila je predmet procene za dobijanje statusa spomenika 2013. godine, ali se postupak nikad nije završio, iako je, kako mnogi smatraju "jedna od najpoznatijih kuća na svetu".

Nije jasno da li trenutno neko živi u kući kao i zašto vlasnici žele da je unište, ali kako se vest širila, komšije i zaštitnici kulturne baštine brzo su reagovali. Portparolka gradonačelnice Los Anđelesa izjavila je da je njihovu kancelariju  zvalo "stotine ljudi" i tražilo njenu intervenciju, prenosi Rejters. 

Naime, ove nedelje je, opština vlasniku dala dozvolu za rušenje vile u španskom stilu, površine 270 kvadratnih metara, koja ima jedan sprat i baštu, kao i bazen koji se nalazi iza kuće, prenosi Ansa. 

Kuća je izgrađena 1929. godine, nalazi se na kraju mirne ulice u Brentvudu, otmenom kvartu gde vrednost građevinskog zemljišta danas vrtoglavo raste.
Pretpostavlja se da upravo iz tog razloga vlasnik hoće da sruši kuću koja je suviše skromna za trenutne parametre i za zonu u kojoj se nalazi, kako bi tu mogao da izgradi nešto mnogo unosnije.

"To je atak na istoriju i kulturu ovog grada", kaže Ejdrijen Skot Fajn, iz udruženja koje se bori za očuvanje arhitektonskih i istorijskih znamenitosti Los Anđelesa. "Prikupljamo potpise kako bi naveli gradske vlasti da povuku dozvolu za rušenje i proglase vilu mestom od istorijsko-kulturnog značaja", kaže Fajn.

Merilin Monro je veoma često menjala prebivališta u Los Anđelesu. Jedina kuća koju je sebi kupila bila je upravo ova mala, bela vila. Glumica ju je kupila 1961. godine, za 75.000 dolara. Kuća, koja je manje-više ostala nepromenjena, prodata je
poslednji put pre mesec dana, za 8,4 miliona dolara.

Upravo u toj kući, u spavaćoj sobi, holivudska diva koja je tada imala 36 godina pronađena je mrtva, a uzrok smrti bilo je predoziranje barbituratima.

image