Magazin

Čokolada ili sir neće štetiti zdravlju ako se poštuju određena pravila

Iako bismo ih najverovatnije jeli u strogoj tajnosti i tako se u potpuno prepustili prekršaju u vreme specijalnog režima ishrane, čokolada ili sir, pa čak i čips mogu da budu dozvoljeni u vreme dijete. Naravno, pod određenim pravilima, napominju stručnjaci.
Čokolada ili sir neće štetiti zdravlju ako se poštuju određena pravila© @ master1305

Mnogi bi pomislili da čokoladu, sir ili čips možemo da konzumiramo samo kad se u potpunosti prepuštamo sitnim zadovoljstvima i kad odustajemo od naših zdravih navika u ishrani. Ipak, i u slučaju ovakve hrane, za koju generalno važi mišljenje da je nezdrava, nutricionisti smatraju da treba da se konzumira:

"Umesto da se fokusirate na ono šta ne bi trebalo da jedete, dozvolite sebi manje porcije namirnica koje volite i uživajte u tom zadovoljstvu. Kada usvojite ovaj način razmišljanja, imaćete više zadovoljstva i manje stresa u svom životu", smatra nutricionista Loren Armstrong i dodaje:

"Svima sa kojima radim kažem da mogu da imaju sve ono što vole kao deo svoje dijete. Moje glavno pravilo je da prestanemo da kategorišemo hranu kao 'dobru' ili 'lošu'. Umesto toga, vežbajte kontrolu porcija i radite na tome da hranu posmatrate kao izvor 'goriva' za svoje telo. Naravno, ako imate ozbiljne zdravstvene probleme, prvo se konsultujte sa svojim lekarom".

Pored veličine porcija, jako je bitno da potražite kvalitetne sastojke. Postoji nekoliko zdravih i ukusnih načina da uživate u ovoj hrani, a evo i koji su prema mišljenju nitricioniste.

Voće preliveno čokoladom

Ovakve poslastice mogu da zadovolje želju za slatkim i da daju dodatni podsticaj hranljivim materijama. I to posebno bobičasto voće – kao što su jagode, borovnice i maline, jer sadrže vlakna, polifenole i antioksidante. Njihovo konzumiranje može pomoći u smanjenju rizika od srčanog udara i dijabetesa tipa 2.

Kesa čipsa nije isto što i jedna porcija

Ako otvorite kesu čipsa, naravno da ćete izgubiti svaki osećaj. Zato preporučujem da pređete na mini kese čipsa oko 30 grama, jer su obično savršeno raspoređeni u manju i dozvoljenu porciju. Čips sa ukusom nekog povrća je takođe dozvoljen, ako imate 'hrskavu žudnju'.

Kako da jedemo sir bez griže savesti

Sir je bogat mastima i sadrži i važne vitamine i minerale:

Vitamini A, B6, B12, D i K
Kalcijum
Kalijum
Cink
Magnezijum

Preporučuljivo je konzumiranje 3 šolje mlečnih proizvoda bez masti ili nisko-masne hrane dnevno, što uključuje mleko, jogurt i sir, prema američkom udruženju koji se bavi istraživanjima i bolestima srca. Ukoliko žudite za "jačim" sirom, npr. dozvonjena porcija čedara, podrazumeva samo par kockica. Savet - vodite se strategijom u pripremi hrane.  Dakle, ako već ne možete da odolite siru, stavite ga malo u salatu za večeru ili dodajte ga u kajganu za doručak.

Kako jesti kada smo van kuće

I u ovom situacijama nutricionista preporučuje da se ne lišavamo hrane, nego da budemo racionalni. Ukoliko izlazite u paru, možda ne bi bilo loše da podelite predjelo ili dezert, a ako večerate sami van kuće savetuje da pojedete pola porcije i drugu polovinu ponesete kući i ručate ili večerate sutradan, piše Si-En-Bi-Si. 

image