Magazin

Pasta je dobra za zdravlje, ali i za mršavljenje

Ljudi koji pokušavaju da se hrane zdravije i da smršaju često veruju da je najbolje ukloniti većinu ugljenih hidrata iz ishrane, uključujući i pastu. Ipak, tim nutricionista je otkrio da ne postoji razlog za brigu i da svako može uživati u pasti, čak i tokom dijete, jer zapravo nema negativan uticaj na mršavljenje. Osim toga, različite paste se čak preporučuju kao namirnica koja može pomoći tokom primenjivana zdravog režima.
Pasta je dobra za zdravlje, ali i za mršavljenje© Pexels/Lisa Fotios

Iako se testenina već dugo smatra krivcem za gojenje i često je jedna od prvih namirnica koju ljudi prestanu konzumirati tokom dijete, najnovije istraživanje pokazuje da pasta može biti od velike pomoći kada pokušavamo da se opredelimo za zdraviji režim ishrane. Nutricionisti smatraju da ne bi trebalo da verujemo da testenina predstavlja problem u ishrani, već bi trebalo da obratimo pažnju na koji način je serviramo i uz koju hranu je kombinujemo.

Tim nutricionista je analizirao skoro četrdeset studija, u kojima se opisuje kako konzumiranje paste može uticati na proces mršavljenja. Rezultati su objavljeni na "MDPI" portalu i predstavljaju skup različitih naučnih istraživanja i analiza. Autori su zaključili da režimi ishrane u kojima je bila uključena pasta nisu negativno uticali na uspeh u mršavljenju, kao i da je u nekim slučajevima zapravo bila od pomoći za one koji su želeli da se hrane zdravije. Drugim rečima, zaključili su da je sasvim u redu jesti pastu i da ne može doći do sabotiranja procesa mršavljenja.

Pasta se često grupiše sa "nezdravim" ugljenim hidratima, kao što su krompir ili hleb, ali brojna istraživanja su pokazala da ova namirnica ima niži glikemijski indeks od brojnih drugih namirnica koje sadrže skrob. Jednostavno rečeno, hrana sa nižim GI pomaže da se duže osećamo sito, jer ne dolazi do naglog podizanja i spuštanja nivoa šećera u krvi. S druge strane, namirnice koje imaju visok GI (uglavnom druge vrste ugljenih hidrata) mogu biti okidač za glad (što dovodi do prejedanja i gojenja), jer se šećer u krvi veoma brzo podigne i spusti nakon konzumiranja.

Dakle, testenina nije neprijatelj, ali je dobro obratiti pažnju na način pripreme. Uvek je preporučljivo jesti pastu sa što više hranljivih materija i zdravih namirnica sa strane, kao što su različito povrće i proteini. Na kraju, za najzdraviju verziju, najbolje je izbegavati konzumiranje vruće paste. Kada se testenina ohladi, u njoj se povećava nivo otpornog skroba, koji se ne vari i nudi mnoštvo zdravstvenih benefita (snabdeva creva probioticima, smanjuje upale u telu...).

Za najbolje rezultate ne bi trebalo izbegavati ugljene hidrate, već ih konzumirati na pravilan način. Adekvatna temperatura i kombinacije sa zdravim namirnicama su sasvim dovoljna "uputstva" koja se mogu pratiti za najbolje rezultate, bez odricanja i strogih zabrana.

image