
Dijetetski napici nisu bolji izbor od običnih, za osobe sa dijabetesom

Većina popularnih gaziranih napitaka već decenijama ima i svoje "dvojnike", ali - sa nula grama šećera, koji su najčešći izbor osoba koje vode računa o broju unetih kalorija, ali i onih sa dijabetesom. Ipak, najnovijom naučnom studijom otkriveno je da i obični, i dijetetski napici dovode do povećanja insulina.
"Dok se dijetetski gazirani napici često preporučuju onima koji bode bitku sa viškom kilograma, kao i onima koji kontrolišu nivo šećera u krvi, sve više i više istraživanja ukazuje da ova bezalkoholna pića imaju suprotan efekat", navela je doktor Keren Berg.
Uzorci pljuvačke dokazali da dijetetski napici nisu bolji izbor
Naučnici sa Univerziteta u Sao Paulu u Brazilu sproveli su eksperiment na 15 zdravih ispitanika na kojima su testirani efekti bezalkoholnih pića, dijetetskih napitaka, mineralne vode sa veštačkim zaslađivačima, vode sa saharozom i obične. Nakon što su popili ponuđene napitke, ispitanicima je izvršena analiza uzoraka pljuvačke, a među kriterijumima za ocenjivanje našli su se proteini, alfa-amilaza (enzim koji pomaže telu da svari šećer), aspartam i nivo insulina.
Detaljnim pregledom, naučnici su ustanovili sledeće:
- nivo insulina u pljuvačci se povećava nakon konzumiranja kako regularnih, tako i dijetetskih bezalkoholnih napitaka
- vrednosti insulina u pljuvačci mogu biti povezane i sa nivoom insulina u krvi
- aspartam se u pljuvačci zadržava tokom dužeg vremenskog perioda
- telo može reagovati na prisustvo veštačkih zaslađivača dokle god se u ustima nalazi aspartam.
Funkcija insulina i posledice dugotrajne izloženosti
Osnovna funkcija insulina je regulacija nivoa šećera u krvi, ćelijskog metabolizma i rasta mišića, a ovakvi rezultati podstakli su naučnike na razmišljanje: da li se uopšte preporučuje konzumacija dijetetskih napitaka osobama sa dijabetesom ili onim koje se bore sa kilogramima?
"U velikim količinama, nivo insulina može dovesti do komplikacija, uključujući povećanje telesne težine i povećanog kardiovaskularnog rizika, hipertenzije i ateroskleroze", naveo je doktor Brajan Blek za Medikal Njuz Tudej.
Takođe, kontinuirana izloženost visokom nivou insulina može dovesti i do retinopatije, erektilne disfunkcije kod muškaraca, bolesti bubrega, srčanog i moždanog udara.
Zaslađivači u dijetetskim napicima su potencijalno kancerogeni
Krajem juna ove godine, Svetska zdravstvena organizacija izrazila je i svoju zabrinutost o uticaju jednog od najrasprostranjenijih veštačkih zaslađivača, aspartama, na opšte zdravlje čoveka. Naime, jedna opservaciona studija u Francuskoj je prošle godine pokazala da ljudi koji konzumiraju veće količine veštačkih zaslađivača (uključujući i aspartam) imaju veći rizik da dobiju rak. Osim toga, jedna italijanska studija sa početka 2000-ih godina je pokazala da su pojedini oblici raka kod miševa i pacova bili povezani sa aspartamom. Ipak, ni jedna, ni druga studija nisu poslužile kao čvrst dokaz protiv korišćenja ovog zaslađivača.


