Magazin

"Koliko često misliš na Rimsko carstvo?": Neobičan TikTok trend otkrio o čemu razmišljaju muškarci

Divljenje starim Rimljanima očigledno je itekako popularno među današnjim muškarcima, a do ovog nesvakidašnjeg otkrića smo došli zahvaljujući TikToku. Šta je to zbog čega naše jače polovine razmišljaju o Rimskom carstvu i po nekoliko puta mesečno?
"Koliko često misliš na Rimsko carstvo?": Neobičan TikTok trend otkrio o čemu razmišljaju muškarci© Canva / alexandraivankovich

Neobičan TikTok trend u kome devojke pitaju svoje partnere koliko često razmišljaju o Rimskom carstvu doslovno je "zapalio" ovu društvenu mrežu, a haštag #romanempire je za samo nekoliko dana sakupio preko milijardu pregleda!

Muškarci o Rimskom carstvu razmišljaju jednom nedeljno?

Sve je počelo tako što je Kelsi Luis Vinsent sasvim slučajno na Instagramu pročitala kako "žene nemaju pojma koliko često muškarci u životu razmišljaju o Rimskom carstvu", pa je, želeći da proveri istinitost ove pretpostavke svog supruga upitala: "Koliko često razmišljaš o Rimskom carstvu?", da bi on bez sekunde oklevanja odgovorio "Svaki dan".

Njen tvit je munjevitom brzinom postao viralan i sakupio preko 8,2 miliona pregleda, 26,5 hiljade lajkova i čak 1800 komentara, u kojima su i druge devojke "testirale" ovo na svojim partnerima. "Moj suprug je rekao 'konstantno'. Znači zato ne može da se seti da se džemper ne suši u mašini, jer su mu misli preokupirane Rimskim carstvom", napisala je jedna od korisnica Tvitera.

Rimsko carstvo je, gotovo preko noći, postalo sinonim za nešto o čemu se razmišlja stalno, pa su i domaći "tviteraši" veoma brzo prihvatili trend i poveli diskusiju o tome šta je za njih Rimsko carstvo: nekima su to scene iz pojedinih serija, drugima davno završena prijateljstva, a trećima - par cipela iz omiljene radnje.

Na ovnovu pregledanih video snimaka, može se zaključiti da, manje ili više, muškarci o Rimskom carstvu razmišljaju najmanje jednom nedeljno, dok pojedini i po nekoliko puta dnevno! Da li je ovakva situacija i kod nas - još uvek nismo sigurni, mada ako je suditi po tvitovima - srpskim muškarcima ova tema nije preterano zanimljiva. Štaviše, iznenađeni su i samim pitanjem.

Dostignuća Rimljana i strast prema osvajanju

Podsećanja radi, Rimska imperija osnovana je 27. godine pre nove ere, a obuhvatala je teritoriju oko Sredozemnog mora u Evropi, severnoj Africi i zapadnoj Aziji, ukupne površine 5 miliona kvadratnih kilometara. O njoj smo učili na časovima istorije u osnovnoj školi, a neki od nas i na fakultetima, međutim, kako to da muškarci i dan danas razmišljaju o ovom istorijskom razdoblju i svim otkrićima i poduhvatima starih Rimljana?

U viralnim video snimcima, muškarci objašnjavaju šta je to što ih toliko vezuje za Rimsko carstvo, kao i u kom kontekstu razmišljaju o njemu. Iako se odgovori razlikuju, neki od njih su zajednički gotovo svim muškarcima: Rimska imperija bila je sinonim za dobro upravljanje, tehnološka dostignuća i arhitekturu, pravo, ali i osvajanje.

"U muškoj je prirodi osvajanje, oduvek i bilo i uvek će biti, avanturisti smo, a ako nemamo šta da osvajamo, onda razmišljamo o tome", naveo je jedan od korisnika u svom videu na TikToku.

Setimo se samo Koloseuma, impozantne građevine koja je danas jedna od najvećih turističkih atrakcija sveta: u njemu ne samo da su se održavale bitke gladijatora, već i borbe brodova, takozvane naumahije. Da, Rimljani su akvaduktima punili Koloseum vodom i ogranizovali spektakularne manifestacije sa preko 3000 učesnika i nekoliko desetina brodova!

Alkantara most na teritoriji današnje Španije je samo još jedan primer moći Rimskog carstva: sagrađen još u vreme cara Trajana, ovaj most ne samo da je i danas u upotrebi, već je i sam Trajan znao da kvalitet gradnje nikada neće biti nadmašen, zbog čega je na mostu uklesao: "Sagradio sam most koji će trajati večno".

image