Magazin

Kosa u bazenu ne pozeleni zbog hlora, evo pojašnjenja

Ukoliko se farbate u plavo, izlazak iz bazena može da dovede do jedne neobične promene. Naime, moguće je da će vam kosa dobiti zelenkastu nijansu i ovo se posebno događa kod blajhane kose. Mnogi misle da je to zbog hlora, a zapravo glavni "krivac" je bakar.
Kosa u bazenu ne pozeleni zbog hlora, evo pojašnjenja© @ sergeycauselove/freepik

Zeleni odsjaj na vlasima može da se dogadi svima ukoliko se kupaju u bazenu, ali je manje vidljiv na tamnoj kosi i onoj koja nije tretirana hemijskim tretmanima.

Šta tačno uzrokuje ovu zelenu boju na kosi 

Većina "krivi" hlor u bazenu, međutim on nije glavni krivac, već bakar. Otkud bakar u bazenu? Odgovor leži u tome što se jedinjenje bakar sulfat koristi u suzbijalju algi.

Kontakt sa algama može da izazove iritaciju kože i respiratorne probleme, a gutanje vode sa algama može dovesti do ozbiljnih gastroenteroloških tegoba. Za sprečavanje rasta algi u bazenima potrebna je samo mala količina bakar sulfata (oko 0,5 mg po litru ili 0,5 delova na milion). Međutim, bakar takođe može dospeti u bazene zbog korozije cevi koje dopremaju vodu, te se i njegova koncentracija povećava. 

Postoje istraživanja koja su se bavila ovim fenomenom i govore da kosa potopljena u vodu sa hlorom, ali bez jona bakra nije postala zelena. Takođe, kosa izložena u vodi sa samo jonima bakra i bez hlora i dalje je imala zelenu boju.

Možemo li da sprečimo da nam kosa pozeleni i kako da se oslobodimo zelene boje

Da biste sprečili da vam kosa postane zelena u bazenu, bitno je šta ćete uradite pre nego što bućnete u vodu. Ili nosite kapu za plivanje ili da kosu prethodno operite šamponom u koju ste dodali sodu bikarbonu, ili alkalnim šamponom. Istraživanja su pokazala da pod alkalnim PH uslovima, joni bakra se ne vezuju za kosu. A ukoliko vam je kosa već zelena, pokušajte da je operete šamponom na kom piše "uklanja hlor", jer ti preparati sadrže određene supstance koje mogu da vam pomognu da vratite kosi prvobitnu boju. 

Na svetloj kosi se najviše primećuje zelena boja

Što se tiče hlora od sam po sebi ne igra ulogu u izazivanju zelene kose koju vidimo kada izađemo iz bazena ali može da ošteti. Naša kosa se pretežno sastoji od proteina koji se zove keratin koji je klasifikovan kao "strukturni vlaknasti protein", što znači da ima izduženu strukturu. Joni bakra imaju sposobnost da formiraju veze sa ovim grupama, formirajući kompleks bakar-keratin. Ovaj kompleks ostaje u kosi, zbog čega izgleda zeleno. Zelena boja je najvidljivija na svetloj kosi ali istraživanja su pokazala da je oštećena kosa, nastala izbeljivanjem, ispravljanjem ili izlaganjem suncu, najpodložnija vezivanju jona bakra, piše Sajans alert.

image