Magazin

Pranje kose samo jednom nedeljno? Nikako, čak ni ako je naizgled čista

Nega kose, naročito u letnjem periodu, može predstavljati izazov svima, a pojačano znojenje, izlaganje sunčevim zracima kao i provođenje vremena na otvorenom čini je prljavijom čak i ukoliko se ona naizgled "dobro drži". Koliko često je potrebno prati kosu kako bi ona bila ne samo čista, već i zdrava, i kako mesto u kome živimo utiče na ovu rutinu?
Pranje kose samo jednom nedeljno? Nikako, čak ni ako je naizgled čista© Canva / simarik

Debate o tome koliko često treba prati kosu ne smiruju se decenijama, a frizeri i triholozi su podeljeni u dva "klana" - jedni smatraju da je isuviše često pranje kose veoma štetno kako za dlaku, tako i za teme glave, dok drugi uveravaju da se ređim pranjem može narušiti pe-ha vrednost vlasišta i kvalitet kose. Šta od ta dva je istina?

Kosa izgleda čisto, ali - da li je zaista tako

Sigurno u svom okruženju imate ljude kojima kosa izgleda čisto i uredno i 5 ili 6 dana nakon pranja, a tek sedmog dana počne da se masti i "bude zrela" za pranje. Ipak, ma koliko im zavideli, njihova kosa iako naizgled čista, u stvarnosti je prekrivena slojem zagađivača koji se nalaze u vazduhu, poput smoga, duvanskog dima i prašine, kao i znoja koji se luči iz temena glave, što dovodi do "začepljenja" kože glave i apsorpcije štetnih mikročestica.

Zbog čega pranje kose jednom nedeljno nije preporučljivo

Prema mišljenju eksperata u oblasti nege kose i kože glave, pranje kose ređe od dva puta nedeljno može imati veoma negativne posledice: perutanje vlasišta, svrab, pa čak i gubitak kose, budući da mikroskopske čestice nečistoća iz vazduha sprečavaju prodor kiseonika u folikul dlake. Negativni efekti zagađenja proučavali su se još 1994. godine, a čak i tada primećeno je da ono svojim taloženjem na kosi i koži glave može izazvati upalne procese i naškoditi opštem zdravlju temena glave.

Univerzalno pravilo ne postoji

Učestalost pranja kose može zavisiti od više faktora, od genetike koja utiče na lučenje sebuma, a samim tim i brzinu njenog prljanja, preko načina života, do mesta u kome se živi, a koje direktno određuje i stepen zagađenosti vazduha.

"Klima, bavljenje sportom, kvalitet vode koja se koristi za pranje i drugi faktori, takođe igraju ulogu. Međutim, čak i kada je kosa naizgled čista, savetuje se pranje najmanje dva puta nedeljno", navodi stilistkinja Rosa Fernandez. Ona takođe podseća i na važnost pravilnog odabira sredstava za negu kose, ali i dobro ispiranje onih koji to zahtevaju, poput šampona i pakovanja za veći sjaj.

image