Magazin

Tradicionalna zanimanja odlaze u zaborav, sve više mladih budućnost vidi u ovom zanimanju

Tržište rada se neprekidno menja, a razvoj veštačke inteligencije još više će ga oblikovati. Mladi danas, u skladu sa trendovima, sve manje maštaju o zanimanjima poput doktora, inženjera ili kosmonauta, a sve više o tome da budu influenseri.
Tradicionalna zanimanja odlaze u zaborav, sve više mladih budućnost vidi u ovom zanimanju© Canva / martin-dm

Na pitanje "Šta želiš da budeš kada porasteš?" današnji tridesetogodišnjaci i oni malo stariji odgovarali su sa "Doktor", "Mašinski inženjer", "Astrofizičar" i slično. Za generaciju Zed, i sve mlađe populacije, ovakva zanimanja nisu zanimljiva, dok njihove želje formiraju društvene mreže.

Influensing je posao iz snova

Istraživanja kompanije Morning Konsalt pokazala su da čak 57 procentata pripadnika generacije Zed svoju buduću karijeru želi da razvija u domenu influensinga, odnosno kreiranja sadržaja za različite društvene mreže. Po njihovom mišljenju, biti influenser je respektibilna karijera sa mnoštvom prednosti - od dobre zarade, preko slave i sponzorstava reenomiranih brendova, pa sve do pristupa svetskim događajima.

Istraživanja pokazuju i da bi preko 50 procenata onih koji su zaposleni na regularnom poslu napustili kompanije u kojima rade kada bi im se ukazala prilika da postanu influenseri, dok bi preko 30 posto mladih uložilo i sopstvena, ili sredstva svojih roditelja, kako bi pokrenuli karijeru influensera.

TikTok je platforma sa najviše potencijala

Prema istraživanju jedne marketinške kompanije, TikTok je u ovom trenutku najbolja društvena platforma za razvoj influensera, koja je najpopularnija među generacijom Zed. Dato istraživanje obuhvatilo je preko 1.200 potrošača uzrasta između 18 i 29 godina, a nakon analize svih podataka ustanovljeno je da:

  • 42 posto ispitanika pretraži željeni proizvod i na TikToku, ne bi li video recenzije drugih potrošača
  • 50 procenata anketiranih je kupilo neki proizvod nakon što ga je videlo na TikToku
  • 43 posto devojaka je navelo kako su im influenseri pomoć broj 1 u donošenju odluka koje se tiču kupovine

Na drugom mestu našla se platforma JuTjub, koja je već godinama najdominantnija kada su u pitanju milenijalci i zilenijalci, generacija mlađa od milenijalaca, a starija od zumera. Budući da JuTjub ide u korak sa vremenom, te sada, baš kao i TikTok ima mogućnost objavljivanja kratkih video snimaka, na njega primenjuju pravila koja važe za omiljenu platformu generacije Zed.

"Sadržaj sa minimalnom količinom uređivanja, jednostavan i neposredan, je sadržaj koji najbolje prolazi na TikToku, pa je i influensing sada dostupniji", navela je Eling Brigs, brend analitičaka.

image