Magazin

Bez izgovora: Samo tri sekunde vežbanja mogu doneti rezultate

Sjajna vest za one koji ne vole da treniraju: prema istraživanju koje su sproveli naučnici iz univerziteta u Australiji i Japanu, vežbanje, tri puta nedeljno u trajanju od samo tri sekunde može biti efikasan fitnes režim za poboljšanje snage. Zvuči neverovatno, ali rezultati su pokazali da čak i minimalna količina fizičke aktivnosti može biti od koristi za čoveka.
Bez izgovora: Samo tri sekunde vežbanja mogu doneti rezultate© Pexels/Pixabay

U studiji je učestvovalo dvadeset šest mladih, zdravih ljudi. Jedna grupa je radila biceps pregib u trajanju od tri sekunde po dva puta nedeljno, a druga grupa je radila iste vežbe po tri puta nedeljno. Nakon četiri nedelje, naučnici su uporedili debljinu mišića nadlaktica između svih učesnika i utvrdili su da su učesnici koji su vežbali tri puta nedeljno imali pojačanu snagu, dok oni koji su vežbali samo dva puta nisu dobili vidljive rezultate.

Učesnici koji su imali uspeh su u proseku imali dva i po odsto povećanja koncentrične snage (kada se mišić "skrati"), kao i oko četiri odsto povećanja eskcentrične snage (kada se mišić "ispravi").

"Naša prethodna istraživanja su pokazala da kratke, ali učestale vežbe imaju mnogo veći efekat od samo jedne ili dve intenzivne sesije tokom nedelje," objašnjava sportski naučnik Ken Kazunori Nosaka za sajt australijskog univerziteta Edit Kauvan. "Nismo istraživali i druge mišiće, ali verujemo da pravilo od tri sekunde može da se primeni i kada su u pitanju vežbe za celo telo."

Nosaka veruje da je ovakav režim efikasan zato što omogućava mnogo više vremena za odmaranje mišića između treninga. Ipak, istraživači su naglasili da ovakav tip vežbe ne može pomoći kod poboljšanja rada kardiovaskularnog sistema, već samo kod blagog jačanja mišića, ali sigurno je da čak i ovako jednostavan režim može doneti pozitivne rezultate. Naučnici smatraju da je glavni faktor uspešnih rezultata velika pauza i fizički odmor između kratkih sesija. 

"Sada imamo jasniju predstavu gde je prekretnica kada počinjemo da vidimo značajnu korist od tako minimalne vežbe," zaključio je Nosaka.

Pored navedenih otkrića, nakon analiziranja drugih studija u kojima je glavna tema bila efikasnost biceps pregiba, naučnici su zaključili da vrsta pokreta ima veliki uticaj na vezu između mozga i mišića. Dok povlačenje tega ka grudima troši više kalorija, spuštanje tega od grudi ka ravni stomaka može pospešiti intenzivniju reakciju u mozgu, a samim time i jaču aktivnost mišića. 

Dakle, čak i oni koji nikako ne mogu da nađu vreme za vežbanje, sigurno imaju barem tri sekunde po tri puta nedeljno koje mogu izdvojiti za trening, što je svakako bolje nego poptuno izostavljanje fizičke aktivnosti iz lične rutine. 

image