Magazin

Bajdenov pas ujeo još jednog agenta Tajne službe

Komander, dvogodišnji nemački ovčar porodice američkog predsednika Džozefa Bajdena, ugrizao je još jednog agenta Tajne službe. To mu nije bilo prvi, već čak 11. put da napadne zaposlene u Beloj kući, a i njegov predhodnik, pas Major, takođe je bio problematičnog ponašanja.
Bajdenov pas ujeo još jednog agenta Tajne službe© AP/Carolyn Kaster

Pas Komander, američkog predsednika Džozefa Bajdena, ugrizao je još jednog agenta američke tajne službe u Beloj kući. 

"U ponedeljak oko 20 časova uniformisani policajac Tajne službe došao je u kontakt sa kućnim ljubimcem predsedničke porodice koji ga je ujeo. Medicinsku pomoć povređenom policajcu pružilo je stručno osoblje u Beloj kući", izjavio je šef komunikacija Tajne službe Entoni Guljelmi za Si-En-En.

Komander je bio umešan u najmanje 11 incidenata ujeda u Beloj kući i u domu Bajdenovih u Delaveru, uključujući incident iz novembra 2022. u kojem je policajac bio i hospitalizovan.

Zvaničnici Bele kuće rekli su u julu da su Bajdenovi radili na novim protokolima obuke namenjenim za porodičnog ljubimca nakon incidenata.

"Predsednikova porodica nastavlja da radi na tome da pomogne psu da se nosi sa čestim i nepredvidivim situacijama u okviru Bele kuće", rekla je Elizabeta Aleksandar, direktorka komunikacija prve dame Džil Bajden.

I drugi Bajdenov pas napadao agente

Još jedan Bajdenov pas, Major, bio je umešan u incidente ujeda u Beloj kući. Ovaj nemački ovčar je kasnije iseljen iz Bele kuće, a na njegovo mesto je došao Komander 2021.

Iako agenti Tajne službe nisu odgovorni za kućne ljubimce porodice predsednika Amerike, oni mogu doći u kontakt sa životinjama.

"Ovo nije stvar Tajne službe. Ovo je pitanje bezbednosti na radnom mestu", rekao je bivši agent Džonatan Vakrou i dodao:

"Rezidencija predsednika Sjedinjenih Država je takođe radno mesto za stotine, hiljade ljudi. I ne možete uneti opasnost na radno mesto. I to se u suštini dešava sa ovim psom. Jednom možete reći da je to bila nezgoda, ali sada više incidenata, to je ozbiljan problem".

Vakrou je situaciju povodom psa nazvao "značajnom opasnošću" za agente na dužnosti u rezidenciji Bele kuće.

"Siguran sam da Bajdenovi vole psa. Siguran sam da je to član porodice kao i svaki pas, ali stvarate značajnu opasnost za one koji vas podržavaju", rekao je on.

Zapisnici Tajne službe do kojih je došla konzervativna grupa putem zahteva na osnovu Zakona o slobodi informisanja u julu otkrivaju detalje o 10 drugih incidenata u koje je upleten Komander. Nijedna od povreda opisanih na 194 stranice elektronske pošte nije opisana kao ozbiljna.

image