Magazin

"Štenci pandemije" prolaze kroz adolescenciju i osećaju anksioznost

Ukoliko ste za vreme pandemije korona virusa nabavili štene, postoji mogućnost da se sada kod ljubimca primećuju znaci anksioznosti zbog razdvajanja. Sve više ljudi se vraća na posao u kancelariju sa punim radnim vremenom, te psi mogu da osete veliku uznemirenost kad ostanu sami. Stručnjak za dresuru pasa objašnjava koje situacije otkrivaju da štene pati za vlasnikom i oseća separacionu anksioznost.
"Štenci pandemije" prolaze kroz adolescenciju i osećaju anksioznost© pixabay

Ako ste za vreme pandemije, dakle pre tri godine kupili, dobili ili nabavili štene, moguće je da sada vaš ljubimac prolazi kroz razne krize i situacije. Naime, stručnjaci napominju da prolazi kroz period adolescencije, a može da mu budu teško i što ne provodi više toliko vremena sa vama koliko je navikao.

"Vlasnici pasa se sada suočavaju sa dvostrukim problemima. "Ti psi će proći kroz adolescenciju, a njihova anksioznost će se verovatno pogoršati", kaže Lorna Vinter, dreser pasa i suosnivač aplikacije za obuku štenaca ZigZag.

Skoro 20 odsto vlasnika pasa bi razmislilo o tome da se odreknu svog psa zbog ponašanja koje je povezano sa anksioznošću, pokazalo je istraživanje sa navedene aplikacije.

"Lako upasti u zamku misleći da je ponašanje povezano sa anksioznošću problematično", kaže Lorna za Dejli mejl.

Promena u ponašanju kod psa po pitanju anksioznosti postaje više nego očigleda. U nastavaku pročitajte koji su to znaci da psa nešto "muči" i da oseća anksioznost iz bilo kog razloga. 

Zaboravlja komade

"Ako je vaš pas zaboravio komande, ovo bi mogao biti znak upozorenja na anksioznost. Kada je pas uznemiren, ponekad može ući u stanje koje se zove 'naučena bespomoćnost', što može izgledati kao da su distancirani ili ignorišu komande. U slučajevima anksioznosti od razdvajanja, vaš pas je možda bio uspaničen kada ste otišli. I onda kada ste vratite sa posla, postanu prilično zatvoreni", kaže je Lorna.

Cvili ili laje kad izađete iz sobe

"To može biti znak anksioznosti, posebno anksioznosti odvajanja - ovaj termin se koristi za opisivanje kada je psu teško da bude sam. Često javlja kada su sami i plaše se da su napušteni", rekla je Lorna. Ona preporučuje da nasumično odlazite do vrata tokom dana kako bi se pas naviknuo na ideju, a zatim da naredna tri dana otvarate i zatvarate vrata: "Onda izađite, samo na nekoliko sekundi, pa počnite da produžavate vreme", savetuje.

Često kopa

"Kopanje je 'ponašanje pomeranja' koje psima nudi osećaj udobnosti ako se osećaju anksiozno. Razmislite o tome da napravite prvi korak tako što ćete eliminisati sve potencijalne "okidače za stres" koji bi mogli da izazovu njihovu želju za kopanjem. Moguće je da signaliziraju svoju nelagodnost i izražavaju želju za promenom", kaže Vinter.

Ističe da su neke rase sklonije kopanju kada su uznemirene ili uzbuđene, i to češće rade jazavčari, biglovi i većina ovčarskih rasa. Stručnjak za dresuru pasa preporučuje da anksioznost psa usmeriti na igru i savetuje da se "pobrinite da u njihovom krevetu ima dosta ćebadi koje mogu da iskopaju i da naprave gnezdo u koje će se ušuškati kada zatreba".

Žvaće cipele

Žvakanje sofe, cipela ili vrata obično se ukazuje na anksioznost ili dosadu: "Ova navika žvakanja proizilazi iz pouzdanog instinkta samoumirivanja zbog kojeg se osećaju dobro, jer žvakanje u njihovom mozgu pokreće oslobađanje hormona sreće kao što su endorfin,  dopamin i serotonin. Razmislite o tome da svom kučetu ponudite bezbednu igračku za žvakanje, npr. neku lopticu - nešto u šta mogu da zabiju zube i da se oslobode stresa i anksioznosti koje možda oseća".

Vrši nuždu u zatvorenom prostoru

Većina štenaca ima male bešike i ograničenu kontrolu, tako da je prirodno da im se neke stvari spontane dogode. Ali ako štene stalno koristi zatvorene prostore za vršenju nužde kada niste u blizini ili tokom noći, verovatno se suočava sa anksioznošću odvajanja. Štenci napreduju u rutinama, nalazeći utehu u igri, šetnji i jelu. Uspostavljanje rasporeda može učiniti čuda i za anksioznost štenaca, ali ga osposobiti da koristi "toalet" onako kako bi trebalo. 

image