Magazin

Od krznenog prijatelja do pomoćnika: Kako nam radni psi pomažu da budemo sigurni i zdravi

Radni psi mogu pomoći osobama koje pate od depresije i strahova i biti podrška deci sa autizmom. Ovi odlični pomagači mogu nanjušiti alergene iz hrane, ali i upozoriti svog vlasnika na budući epileptični napad - psi zaista  mogu mnogo toga. Verni i odan prijatelj, ne samo što je odličan ljubimac i umiljati član porodice, pas je nekada i velika pomoć i može igrati i važne uloge u našem životu.
Od krznenog prijatelja do pomoćnika: Kako nam radni psi pomažu da budemo sigurni i zdravi© freepik/ prostooleh

Najbolji čovekov prijatelj je uz svog vlasnika od prvog dana pripitomljavanja, ništa kraće uz njega je i radni pas, koji doprinosi zajednici na različite načine. U poređenju sa ljubimcima, radni psi se posebno obučavaju kako bi obavljali određene zadatke. Oni pripadaju različitim rasama, ali njihova glavna podela je prema ulozi koju imaju, odnosno zadatku koji im je dat. 

Kako bi se pas obučio za pomoć onome ko je ugrožen, trebalo bi da još kao štene, prvih godina dana, živi sa osobom i njenom porodicom kako bi se upoznali i razvili zajedničke navike. Narednu godinu bi potom proveo na obukama ili u specijalno napravljenim školama.

Vrste radnih pasa

1. Psi pomagači

Ove životinje su posebno obučene da pomažu ljudima sa različitim vrstama hendikepa i istrenirani su da budu mirni i sposobni da svuda prate svog vlasnika.

Psi pomagači koji vode slabovide i slepe osobe oko prepreka su jedan od najčešće poznatih vrsta radnih/službenih pasa. Ovi vodiči vekovima pomažu osobama sa oštećenim vidom, a ovaj način pomoći smatra se da datira još iz rimskog doba.

Osobama sa oštećenim sluhom, psi pomažu upozoravajući ih na zvukove kao što su alarmi, zvona na vratima ili plač bebe. Kada pas čuje zvuk, dodirnuće čoveka i odvesti ga prema buci.

Kao pomoć pri kretanju mogu da dohvate predmete ili pomognu svom vlasniku da se kreća. Ove vrste pasa mogu da obavljaju širok spektar zadataka za ljude sa problemima u kretanju. Oni mogu da pritisnuti dugmad na automatskim vratima, a mogu poslužiti i kao potpora za ljude koji su u pokretu ili čak pomoći da se invalidska kolica popenju uz rampu.

Osobama sa dijabetesom od velike pomoći mogu biti psi za uzbunu koji reaguju na promene mirisa koje su povezane sa hiperglikemijskim ili hipoglikemijskim oscilacijama, a koje su neprimetne za ljude. Mnogi od ovih pasa su obučeni da upozore druge u domaćinstvu ili aktiviraju alarmni sistem ako je njihovom vlasniku potrebna medicinska pomoć.

Takođe, mogu da upozoravaju na napade reaguju specifičnom vrstom ponašanja neposredno pre nego što njihov vlasnik doživi napad. Iako neki stručnjaci za neurologiju kažu da nema pouzdanih dokaza koji bi sugerisali da postoji ova mogućnost predviđanja, s druge strane, mnogi pacijenti, porodice i treneri insistiraju na tome da njihovi ljubimci tačno predviđaju i upozoravaju na napade.

Za razliku od prethodne kategorije, postoje i oni koji reaguju na napad. tj. trenirani su da reaguju i pruže pomoć osobi koja je, na primer, doživela epileptični napad. Oni laju za pomoć ili umeju da pritisnu alarmni sistem. Takođe mogu da izvuku osobu sa nesigurnog mesta ili donesu lek ili telefon.

Psihijatrijski službeni psi pomažu ljudima koji pate od problema poput depresije, anksioznosti i najčešće posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP ). Mnogi pacijenti koji pate od PTSP-a smatraju da posedovanje službenog psa za brigu prisiljava čoveka da se brine o sebi, izlazeći u svet i vežbajući sa svojim psom.

Psi za podršku autizmu poboljšavaju kvalitet života deteta smanjujući izolaciju i tešeći dete u stresnim situacijama. Ovi su takođe obučeni da spreče decu da pobegnu i mogu ih, ukoliko dođe do toga, pratiti.

FASD službeni psi podržavaju decu koja su bila izložena alkoholu još u majčinom stomaku i kojima su dijagnostikovani poremećaji fetalnog alkoholnog spektra (FASD). Ova deca mogu imati fizičke i mentalne poteškoće, kao i probleme u ponašanju i smetnje u učenju.

Mogu pomoći u otkrivanje alergija što je nova kategorija pomoćnika, a koja se pojavila nakon saznanja da sve više dece pati od alergija na hranu. Ovi pomagači su obučeni da nanjuše i upozore na potencijalne alergene poput kikirikija ili glutena.

Terapijski i oni kao emocionalna podrška, nisu klasifikovane kao vrste službenih pomagača. Ove vrste pružaju podršku bolesnim ili povređenim osobama i često se mogu videti u bolnicama ili staračkim domovima. 

2. Pomoć u vojsci, policiji ili za detekciju sumnjivog sadržaja

U policiji i vojsci su desna ruka svojih "nadređenih", a mogu biti istrenirani da pomažu u raznim oblastima pa čak i da pojure i uhvate osumnjičene ukoliko im je mesto u policiji. Ukoliko je psu posao da nanjuši predmete i supstance, onda se govori o psima za detekciju. 

3. Za pretragu i spasavanje

Imaju izuzetno razvijeno čulo mirisa i sluha. Temeljno se treniraju da služe na različitim poljima - praćenje, traženje, spašavanje iz lavine...a rase koje su najbolje u ovome su labrador retriver, border koli i nemački ovčar.

 

image