Magazin

Pet ruskih atrakcija koje imaju estetiku sage o Hariju Poteru

Parovoz "Ruskealjski ekspres", prodavnica "Jelisejevski" i mnoge druge turističke atrakcije sasvim bi se sigurno uklopile u estetiku filma o Hariju Poteru da su režiseri Kris Kolumbo, Alfonso Kuaron, Majk Njuel i Dejvid Jejts makar malo istražili Rusiju. Koja su još mesta promakla produkciji legendarne sage?
Pet ruskih atrakcija koje imaju estetiku sage o Hariju Poteru© Canva / alexandraivankovich

Starinski zamkovi sa skrivenim prostorijama, mistični hramovi u gotičkom stilu, tajanstveni podzemni prolazi i bunkeri, koloritne botaničke bašte i nepregledni horizonti netaknute prirode koji presecaju kanjoni i po koja železnica apsolutno bi se uklopili u tematiku čuvene sage o dečaku-čarobnjaku. Koje su to turističke atrakcije u Rusiji na kojima bi se mogao snimati film o Hari Poteru?

Parovoz "Ruskealjski ekspres"

Na početku svake školske godine Hari Poter i njegovi drugari bi sa platforme 9 ¾ kretali put Hogvortsa vozom, a ako ste pomislili da se ovakav voz može sresti samo u filmu, prevarili ste se. Ruski retro parovoz "Rukesaljski ekspres" saobraća na relaciji od Sortavala do planinskog rezervata "Ruskeala", a ako je suditi po spoljašnjem izgledu i enterijeru, on apsolutno ni po čemu ne ustupa onom hogvortskom. Oblaci pare koji obavijaju voz u hodu i enterijer kupea u stilu 19. veka prosto navode putnike da "zarone" u svet magije, a kada se svetla ugase i napolju padne mrak, atmosfera je takva da svakog trenutka očekujete da ste stigli u školu čarolije.

Rimsko-katolički Katedralni sabor Bezgrešnog Začeća Device Marije

Jedna od najzabavnijih scena u filmu o Hariju Poteru jeste ona u kojoj on i Ron zakasne na Horvorts Ekspres, a zatim Veslijevim Fordom pri punoj brzini prolete nad upadljivom bordo zgradom na putu ka školi. Iako se pomenuta zgrada zapravo nalazi u Londonu, u Moskvi postoji hram koji neverovatno podseća za zdanje iz filma. Katedralni sabor Bezgrešnog Začeća Device Marije podignut 1911. godine predstavlja najveću katoličku katedralu u Rusiji, a njegovi visoki svodovi, široke arke u neogotskom stilu i cigla boje maline, govore o tome da su arhitekte inspiraciju pronašle u kultnoj Vestminsterskoj palati i Milanskom saboru. 

Prodavnica "Jelisejevski"

Prodavnica "Jelisejevski" u srcu Moskve bi se apsolutno uklopila u estetiku filma o dečaku-čarobnjaku, a sasvim sigurno može da parira i samoposluzi braće Uizli u kojoj su školarci Hogvortsa mogli da pronađu sve što im je potrebno za stvaranje magije. "Jelisejevski" je i zaista čaroban: njegovi visoki plafoni, veličanstveni kristalni lusteri u obliku vinove loze i enterijer u neobaroknom stilu sa pozlaćenim elementima i stubovima upotpunjeni su egzotičnim biljkama i stilskim nameštajem, a asortiman prodavnice nudi gastronomske specijalitete iz svih krajeva sveta.

Knjižara "Hodasevič"

Pred početak školske godine, svi učenici Hogvortsa obavezno posećuju prodavnicu "Floriš en Blots" u kojoj kupuju knjige iz travologije i transfugacije, uputstva za brigu o magičnim bićima, i slično. Baš kao i pomenuta knjižara, i moskovski "Hodasebič" je od poda do plafona u knjigama, a tesni prolazi između redova knjiga podsećaj baš na one iz filma o Hariju Poteru. U rafovima se mogu pronaći retka izdanja o pozorištu, arhitekturi, umetnosti, ali i filologiji i istoriji, a posetioci koji dođu da pronađu nešto za sebe neretko se izgube i zaborave na vreme u potrazi za knjigom.

Jegorjevski tehnološki institut Bardigin

Jegorjevski tehnološki institut Bardigin iz 1909. godine neodoljivo podseća na britansku školu magije Hogvorts. Baš kao i škola u koju je išao Hari Poter i njegovi drugari, i ovo zdanje instituta u stilu engleske gotike sastoji se od dva odvojena dela, a njegove fasade su ukrašene sa izduženim prozorima i kulama koje okružuje nepregledna botanička bašta sa jezerima. Iz jezera ruskog Horgvortsa doduše ne izviru sirene kao iz onog filmskog, ali je sveopšti utisak itekako čaroban.

image