Magazin

"Projekat dijalog": Univerzitet će učiti mlade kako da vode "teške razgovore"

Niko ne uživa u teškim razgovorima, pogotovo kada su u pitanju osetljive teme. Tokom sazrevanja se očekuje od nas da samostalno razvijemo ovu veštinu, zato što "moramo" i zato što se to očekuje od nas tokom različitih životnih izazova. Ipak, koledž Dartmut nudi poseban program koji će pomoći mladima da nauče kako da vode "ozbiljne i teške" razgovore, kako bi se adekvatno pripremili za budućnost i različite vrste interakcija.
"Projekat dijalog": Univerzitet će učiti mlade kako da vode "teške razgovore"© Unsplash/Headway

Program koji se zove "Projekat dijalog" će služiti kao vodič za pripadnike mlađih generacija, koji žele da usavrše svoje sposobnosti komunikacije tokom studiranja i da bi ih primenili na budućem radnom mestu. Cilj je da oni koji uspešno završe program mogu da se snađu u bilo kojoj vrsti "teškog razgovora", pogotovo ako su teme vezane za politiku, ako dolazi do ukrštanja mišljenja i emocionalnih reakcija... Uzajamno razumevanje, bez obzira na individualne razlike, je "osnovno" za bilo koju vrstu učenja, kao i za "pozitivno građansko učešće i vođstvo", navodi se u opisu programa.

"Ovo je veština koju učimo", rekla je nova predsednica Dartmuta Šan Lea Bejlok na konferenciji "Forčen (Fortune)", tokom panel diskusije o raznolikosti, jednakosti i inkluzivnosti. Dodala je da veliki broj pripadnika generacije Zed strahuje da ne poseduju dovoljno dobre sposobnosti komunikacije, kako bi osigurali dobro radno mesto. 

Kako razgovor može biti i tvrda i meka veština, važno je da je nove generacije savladaju, smatra Bejlok. "Kada ljudi osete da negde zaista pripadaju i da mogu da podstiču jedni druge, bez straha od negativnih reakcija ili čak napada, uvek će moći da donesu bolje odluke. Deo toga je osećaj da možete verovati jedni drugima, da imate zajednicu. Tada možete da kažete stvari, možete da pravite greške, možete da se osećate neprijatno, a mislim da je to veoma važno za postizanje najboljeg ishoda," zaključila je.

Objasnila je da je jedan od ciljeva programa da se obezbedi da Dartmut centrira glasove onih "koji nisu uvek istorijski dobijali pažnju", dodajući da će ovakav program pomoći u poštovanju i prihvatanju međuljudskih razlika.

Obrazovanje mladih radnika i onih novih o osnovnom bontonu, normama i poslovnom žargonu postaje sve češća pojava. Mnoge firme su počele da nude ove vrste obuke, jer mnogi nisu imali prilike da se "uvežbaju" i dobiju prilike za stažiranja/poslove, pogotovo tokom i nakon pandemije. 

 

image