Magazin

Igračke za žvakanje osim što umiruju nervozne pse, poboljšavaju i njihovo pamćenje

Nakon proučavanja preko trideset labradora retrivera, istraživači sa Obern univerziteta su zaključili da nervozni psi bolje reaguju u stresnim situacijama kada žvaću igačke. Osim što ih smiruju, mogu im poboljšati pamćenje i sposobnost rešavanja različitih zadataka. Naučnici pretpostavljaju da žvakanje smiruje nervozne pse, dok kod opuštenih više služi kao igra koja odvlači pažnju.
Igračke za žvakanje osim što umiruju nervozne pse, poboljšavaju i njihovo pamćenje© Pexels/Mohan Nannapaneni

Pre eksperimenta, treneri koji su radili sa psima su najmanje mesec dana unapred popunili Upitnik za procenu ponašanja i istraživanja pasa, kako bi ocenili svakog psa na osnovu njegovog nivoa plašljivosti. Zatim, zadali su im test pamćenja, u kome su u kratkom vremenskom periodu morali da prepoznaju u kojoj kanti se nalazila skrivena poslastica koju su im naučnici prethodno pokazali.

Pred obavljanje zadatka, svi psi su dobili igračku za žvakanje na pet minuta, dok je kompjuterski program beležio učestalost ujeda. "Kod pasa sa visokom plašljivošću, češće žvakanje, kada im je dat pristup igrački, bilo je povezano sa boljom prostornom radnom memorijom, dok je suprotno važilo za pse sa niskim strahom," rekli su straživači sa Univerziteta Auburn u Alabami za žurnal "Aplajd animal bihejvor sajens (Applied Animal Behavior Science)".

Zaključili su da kod nervoznih i plašljivih pasa žvakanje može uticati na smanjenje fiziološkog uzbuđenja, što im pomaže da se skoncentrišu, dok kod opuštenijih pasa žvakanje može da odvuče pažnju i oteža rešavanje zadatka.

"Ono što se možda dešava je da uplašeni psi dobijaju više terapeutskog efekta od žvakanja, nego oni koji su neustrašivi. Može se pretpostaviti da je žvakanje prvoj grupi možda pomoglo u smanjenju nivoa kortizola i stresa," rekla je za "Dejli mejl" Dr Debora Vels, stručnjak za ponašanje i dobrobit životinja na Kvins univerzitetu u Belfastu, koja nije bila uključena u studiju.

Ipak, drugi eskperimenti su pokazali da za dugotrajno pamćenje žvakanje može biti od pomoći i anksioznim i opuštenim psima. Istraživači su to procenili nakon što su psima dali nov zadatak sledećeg dana, kada su morali da zapamte lavirint.

"Otkrili smo da je psima koji su žvakali većim intenzitetom bilo potrebno manje pokušaja da nauče strukturu lavirinta", rekli su istraživači. "Za sada je manje jasno zašto obe grupe pokazuju poboljšanje u pamćenju nakon intenzivnijeg žvakanja, ali postoje literature koje ukazuju na poboljšanje trajne i bolje kognitivne performanse pažnje kod ljudi kada žvaću žvakaće gume."

image