Magazin

Mikrovaranje: Nije klasična prevara, ali može da uništi vezu

Izraz mikrovaranje (microcheating) neko vreme se "provlači" kroz TikTok objave i odnosi se na situaciju kada interesi i namera partnera nisu baš čisti i nevini. Otkrivaju ga tajno dopisivanje, flertovanje ili na primer, da partner krije da je u vezi. Stručnjaci ističu da ova situacija nije tako jasna kao neverstvo, ali korisnici pomenute mreže tvrde da je mikrovaranje isto što i varanje i da tu nema dileme.
Mikrovaranje: Nije klasična prevara, ali može da uništi vezu© @ gpointstudio/freepik

Svi možemo da upadnemo u zamku mikrovaranja. Lajkujemo nečiju sliku, pokrenemo razgovor u privatnim porukama na Instagramu, smeškamo se isčekujući njegov ili njen odgovor. Mikrovaranje je čin koji "miriše" na nelojalnost ili neverstvo, ali tehnički nije očigledno, klasično varanje, piše Sajkolodži tudej. Ovo su mala dela sa potencijalno velikim posledicama.

Ako imate dokaze da vas partner vara, na primer da ste saznali da je imao seksualni odnos sa nekom drugom, jasno je o čemu se radi. S druge strane, slanje poruka zgodnoj koleginici sa posla može da znači da se dopisuju baš oko posla, ali moguće je da tu ipak ima nečeg što može da se razvije u preveru.

Osobe koje su osetile ovako nešto, objašnjavaju šta su primetile da je promenjeno u odnosu sa partnerom.

  • Tajno se dopisuje ili briše poruke
  • Ne stavlja jasno do znanja drugima da je u vezi
  • Poklanja drugoj osobi vredne stvari, kao što su telefon ili skupocen nakit
  • Flertuje i tajno se druži sa drugim potencijalnim devojkama
  • I dalje se čuje ili dopisuje sa bivšim
  • Govori osobi za koju je zainteresovan negativne stvari o nama i našoj vezi
  • Traži emocionalnu podršku od drugih umesto od vas
  • Već je na sajtu za upoznavanje
  • Defanzivan je i često menja raspoloženje

O ovoj temi bilo je rasprave i na TikToku i mnogi se slažu da je "mikrovaranje isto što i varanje", kao i da je "mikrovaranje zapravo laganje", i da je "bivši sa razlogom bivši".

Postavljanje granica i komunikacija su ključ u ovoj situaciji

Kada uočimo ovakve situacije, a imamo nameru da održimo vezu, pomoći će nam uspostavljanje jasne granice o tome šta je prihvatljivo, a šta nije. Nemogućnost dogovora o takvim granicama je znak upozorenja. Ako partner ne može da vodi zrelu, racionalnu diskusiju o mikrovaranju, onda postoji verovatnoća da nije prava osoba za nas. Na kraju krajeva, uprkos tome što je prevara "mikro", to bi mogao biti znak da odnos ima veće probleme u pozadini koji bi mogli postati "makro".

image