Magazin

Uživanje u hrani može da podstakne da se zdravije hranimo

Na pitanje: "Koja je tvoja omiljena hrana?", čini se da svi imamo odgovor. Jasno je da nam je jelo potrebno da bismo preživeli, ali mnogi od nas jednostavno uživaju u svakom zalogaju. Zanimljivo je, da uživanje u hrani ima i značajne prednosti za zdravlje - podstiče varenje, pomaže u prevazilaženju poremećaja u ishrani. Takođe, ako jedemo iz zadovoljstva, taj čin može da podstakne da se zdravije hranimo.
Uživanje u hrani može da podstakne da se zdravije hranimo© Ella Olsson/pexels

Hrana koju konzumiramo "podiže" naše raspoloženje i zadovoljava ukuse. Ali šta znači kada neko uživa u hrani? To nikako ne podrazumeva da stvaljamo na tanjir sve i svašta, već pravimo takav izbor namirnica ili jela u kom uživamo u svakom zalogaju, osećamo teksturu a iskustvo obedovanja nam je prijatno i lepo.

Fiziološki gledano, zadovoljstvo koje ljudi "dobiju" konzumirajući hrane, odmah se primećuje u ustima i mozgu.

"Zadovoljstvo bilo koje vrste, uključujući zadovoljstvo koje izaziva hrana koju jedemo, događa se zbog oslobađanja dopamina u mozgu. Dopamin se često naziva "hormonom dobrog osećanja", jer aktivira puteve nagrađivanja u mozgu, što pomaže da se oseti sreća, smirenost, motivacija i fokus. Kada uživamo u hrani koju jedemo, mi stimulišemo dopamin, a samim tim efikasnije varimo. Takođe, kada opušteno reagujemo na jelo, naš nervni sistem prelazi u režim mirovanja i varenja, što nam omogućava da u potpunosti razgradimo i iskoristimo hranljive materije iz hrane koju jedemo", objašnjava terapeut i dijetetičar Bodi Trust Aleta Stork.

Jedenje iz zadovoljstva može da podstakne da se zdravije hranimo

Studija objavljena u Našional lajberi of medisin, povezuje veće zadovoljstvo u ishrani sa većim stanjem uhranjenosti. Druge studije su naglasile važnost uživanja u zdravoj hrani, kako bi se promovisala hranljiva, uravnotežena ishrana.

"Postoji uverenje da je 'zdrava' hrana bljutava ili nema dobar ukus, ali to jednostavno nije tačno. Kada jedemo hranu u kojoj uživamo, zadovoljstvo se povećava, što zapravo može poboljšati kvalitet ishrane i smanjiti mogućnost prejedanja ili epizoda prejedanja", kaže dijetetičarka i sertifikovana savetnica za intuitivnu ishranu Sara Gold Anzlovar.

Jedenje iz zadovoljsta i emocionalno prejedanje

Ovde govorimo o dve situacije i razlikuju se i po svojoj nameri i po ishodima.

"Emocionalna ishrana je kada ljudi koriste hranu kao način da se izbore sa pozitivnim ili negativnim emocijama. Jedenje iz zadovoljstva je druga stvar - izbor hrane da bismo posebno uživali u njenom ukusu i iskustvu", kaže Sara Gold Anzlovar.

Stručnjaci su oprezni i ističu da ne postoji savršeno povučena linija između emocionalnog prejedanja i jedenja iz uživanje. Jedan od načina da proverite na koju stranu naginjete je taj da se pitate: Kako se osećam posle jela posle?

Ako imamo utisak da smo uživali u svakom zalogaju, tada smo jeli iz zadovoljstva. Ako pak, imamo osećaj krivice i srama, onda je u pitanju emocionalno prejedanje i možda bi, u tom slučaju, trebalo da se obratimo stručnjaku.

Da bismo doneli zadovoljstvo i uživanje na naš sto, stručnjaci savetuju da krenemo korak po korak

"Kada pravite obrok ili užinu, pokušajte da to učinite za 10 odsto prijatnije. Zagrevanje jela ili stavljanje kozjeg sira na salatu ili dodavanje još mleka da se razblaži činija ovsenih pahuljica može dovesti do prijatnijeg iskustva", kaže Strok, a prenosi Heltlajn.

image