Magazin

Mačka oborila Ginisov rekord za najglasnije predenje

Četrnaestogodišnja mačka po imenu Bela ovih dana je postala svetska senzacija, kada je njeno predenje jačine neverovatnih 54,6 decibela oborilo Ginisov rekord. Ponosna vlasnica istakla je da je krznena ljubimica oduvek privlačila pažnju svih prijatelja i članova porodice, a da je njeno predenje često glasnije čak i od uključenog televizora.
Mačka oborila Ginisov rekord za najglasnije predenje© Canva / Denis Valakhanovich

Da su godine samo broj, čak i u životinjskom svetu, dokazala je i maca Bela stara 14 godina, koja je u dubokoj starosti oborila Ginisov rekord za najglasnije predenje na svetu. Ponosni vlasnici, međutim, nisu preterano iznenađeni nagradom, budući da su i sami oduvek govorili kako je njihova ljubimica najglasnija mačka na svetu.

"Kada gledamo uveče televiziju, Bela je glasnija od zvuka koji dolazi sa zvučnika", navela je Nikol Spink.

Ginisov žiri izmerio jačinu od 54,6 decibela

Na ideju da svoju krznenu ljubimicu prijave za takmičenje, vlansica Nikol i njena ćerka došle su se kada su pročitale o prethodnim mačkama-rekorderkama, budući da je istraživanje zanimljivih rekorda tradicija koja se u porodici poštuje veoma dugo.

"Uvek sam dobijala za Božić knjigu Ginisovih rekorda, a tu tradiciju sada negujem i sa svojom decom", objasnila je Nikol.

Ubrzo je usledilo i prvo kućno merenje mobilnim telefonom, sa čijim snimkom je i podneta aplicikacija za prestižnu nagradu. Zatim je na red došlo čekanje, a na kraju i lepe vesti - žiri je spreman da testira Belu radi utvrđivanja jačine kojom ona prede. Nikol je tada osetila tremu veću nego ikada, a znajući karakter svoje Bele, nije bilo isključeno da će se ona zainatiti i razočarati žiri predenjem znatno tišim nego inače.

"Bela je tvrdoglava, stara dama, koja radi šta hoće i kada ona to hoće", rekla je vlasnica.

Ipak, kako se ispostavilo, razloga za brigu nije bilo, budući da je po dolasku žirija Bela bila vrlo lepo raspoložena za testiranje. Tonski inženjer je rekordno glasno predenje snimio sa udaljenosti od jednog metra, a rezultat od 54,6 decibela je ušao u istoriju. Tako je krznena dama Bela postala Ginisov rekorder u kategoriji najglasnijeg predenja među mačkama. Nagrada će u domu porodice Spink dobiti posebno mesto, baš kao što je i sama rekorderka u srcima njenih članova.

image