Magazin

Glavobolja za naslednike: Berluskonijevoj "bezvrednoj" umetničkoj kolekciji se smeju kolekcionari

Bivši premijer Italije, Silvio Berluskoni, koji je preminuo u junu u osamdeset sedmoj godini, navodno je sakupio oko 25.000 umetničkih dela tokom poslednjih godina života. Većinu svoje velike kolekcije je kupio preko noćnih TV emisija za kupovinu, a stručnjaci smatraju da više od polovine radova nema nikakvu umetničku vrednost, tako da njegovi naslednici sada moraju da odrede sudbinu kolekcije koja ga je koštala oko dvadeset miliona evra.
Glavobolja za naslednike: Berluskonijevoj "bezvrednoj" umetničkoj kolekciji se smeju kolekcionariGetty © Franco Origlia

Berluskoni se navodno trudio da postane vrhunski kolekcionar a njegova "impulsivna" kupovina umetničkih dela počela je 2018. godine, kao posledica "besanih noći". Vitorio Sgarbi, podsekretar u Ministarstvu kulture Italije, likovni kritičar i blizak Berluskonijev prijatelj, rekao je da je Berluskoni potrošio dvadeset miliona evra, što iznosi prosečno 800 evra po slici. Stručnjaci su zaključili da većina dela nema veliku umetničku vrednost. Pretpostavlja se da je prioritet bio kvantitet, a ne kvalitet, s obzirom da je navodno sakupio 25.000 dela tokom poslednjih godina života.

Prema "Gardijanu", kolekcija predstavlja veliki problem i obavezu za petoro Berluskonijevih potomaka, pre svega zato što godišnje treba da plaćaju oko osamsto hiljada evra za održavanje ogromnog skladišta umetnina, koje se prostire na 3200 kvadratnih metara, a nalazi se nasuprot Vile San Martino, glavne Berluskonijeve rezidencije u Arkoru kod Milana.

Jedan od prvih stručnjaka koji je dobio poziv od Berluskonija tokom noćne TV aukcije bio je Lukas Vijanini, koji je tada postao glavni kustos pokojnog milijardera. Vijanini je objasnio da je birao i organizovao slike, uključujući one sa pejzažima i one koje prikazuju Berluskonijeve omiljene gradove, Milano i Pariz. Opisao je da je skladište više delovao kao butik, nego klasično skladište, jer je Berluskoni voleo da sve bude organizovano i pedantno.

Veliki deo kolekcije zazuzimaju slike nagih žena, ali poreklo i imena autora većine radova nisu poznati. Zabeleženo je da je stotine slika religioznih ličnosti stiglo iz Galerije Nevarte, poznatog mesta za prodaju umetnina u blizini Napulja.

Vlasnik galerije Đuzepe de Gregorio ispričao je u emisiji "Report" da nije mogao da veruje kada je dobio poziv od Berluskonija, koji je želeo da se raspita za sliku vrednu sto pedeset evra. "Rekao je: "Uzeću!"", priseća se De Gregorio.

Poslovni i prijateljski odnos između njih se brzo razvio, toliko da mu je De Gregorio za rođendan poklonio mermernu statuu njegovog lika, koja je visoka tri metra i koju je Berluskoni postavio ispred ogromnog autoportreta izloženog u skladištu.

Porodica Berluskoni navodno planira da uništi umetničku kolekciju, uz izuzetak šest ili sedam komada za koje se smatra da su najvredniji. "Ne znam da li je uništavanje tih slika već počelo. Znam da, barem na umetničkom nivou, to ne bi bio zločin", zaključio je Sgarbi.

Štetočine su već uništile deo kolekcije. U nekim slučajevima, cena za istrebljenje drvenih crva premašuje vrednost slika.

Veruje se da porodica razmišlja da pretvori vilu San Martino, gde je Berluskoni bio domaćin poslovnih i političkih sastanaka, kao i nekih od njegovih čuvenih "bunga-bunga" zabava, u muzej.

Pored ogromne umetničke kolekcije, Silvio Berluskoni je iza sebe ostavio fudbalski klub, brojna imanja, jahte i njegovu najznačajniju glavna imovinu: "Medijaset", najveću italijansku komercijalnu medijsku mrežu, koja vredi više od šest milijardi evra. Ovaj deo nasledstva dobila su, većim delom, Berluskonijeva deca.

Nekadašnji premijer ostavio je sto miliona evra svojoj partnerki Marti Fašini, sto miliona evra bratu Paolu i trideset miliona evra Marčelu del Utriju, bivšem senatoru iz njegove partije Forca Italija.

image