Magazin

Staljinova misteriozna "dača" na aukciji, početna cena vrtoglavih 3,9 miliona evra

Živopisna "dača" Josifa Staljina iz 19.veka, koja se nalazi u Podmoskovlju, našla se na aukciji. Početna vrednost nekretnine procenjena je na blizu četiri miliona evra, a nadmetanje će se odigrati 3. novembra ove godine.
Staljinova misteriozna "dača" na aukciji, početna cena vrtoglavih 3,9 miliona evra© Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Bajkovit dvorac "Lipki" iz 19. veka, okružen prelepom lipovom šumom po kojoj je i dobio ime, u neposrednoj blizini Moskve, našao se na spisku jedne aukcijske kuće, a možda bi ova vest prošla neopaženo da luksuzna nekretnina nije pripadala jednom od najpoznatijih političara iz doba SSSR. U dokumentaciji poznata i kao "Objekat 260", ova vila predstavlja pravi istorijski spomenik, u čijim su se prostorijama donosile važne za Sovjetski Savez odluke.

"Dača" kupljena za suprugu Nadeždu Alilujevu

Dvorac u Mitiščinskom reonu Podmoskovlja samo je jedna od "dača" (vikendica) Josifa Staljina, Predsednika Saveta Ministara Sovjetskog Saveza, u kojem je živeo između 1932. i 1934. godine. Ipak, ova vikendica je u Staljinu budila ne tako lepe emocije, iako je kupljena sa ljubavlju: naime, dvorac je prvobitno kupljen za njegovu suprugu, Nadeždu Alilujevu, ali je nakon njene tragične smrti glavnom komesaru bilo veoma teško da tamo dolazi sam - zato je ubrzo nakon njene smrti on napustio vilu. Neki čak smatraju da je Nadežda preminula baš tu, a ne u Kremlju, kako je navedeno u istorijskim zapisima.

Posed čuva duh u crnoj odori

Ni bivšu Staljinovu vikendicu nisu zaobišli mitovi i legende, a prema jednoj od njih, čitav posed je pod budnim okom mističnog duha u crnoj odori. Po kraju se priča da je pre mnogo godina jedan čovek u potrazi za pečurkama slučajno zalutao na teritoriju kompleksa, a kada je nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja da pronađe put nazad, već iznemogao, ugledao čoveka u crnom koji se stvorio niotkud. Ne rekavši ni reč, duh se okrenuo i otišao u suprotnom pravcu, nakon čega je samo nestao. Neki čak smatraju i da je to duh Staljinovog sina Vasilija.

Dvorac se prodaje za vrtoglavih 3,9 miliona eura

Površina velelepnog dvorca iznosi blizu četiri hiljade kvadratnih metara, dok čitav kompleks zauzima preko 38 hektara zemlje. Nažalost, vreme je uzelo svoj danak, a raskošni posed danas izgleda zapušteno i delimično ruinirano - sačuvali su se tek delovi unutrašnje dekoracije, lusteri i duborezi na vratima sala i soba u vili. Ipak, i pored toga, početna cena nekretnine iznosi 403,5 miliona rubalja (oko 3,9 miliona eura), dok čitav posed može koštati i više od milijardu rubalja. Za koliko će biti prodato, saznaće se nakon aukcije koja je zakazana za 3. novembar.

image